Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко закликав помісні православні церкви світу визнавати автокефальну Православну церкву України (ПЦУ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час різдвяної літургії в Софійському соборі, першого богослужіння після надання томосу про автокефалію ПЦУ.

«Вперше світлий день Різдва Христового ми святкуємо у автокефальній Православній церкві України! Вперше її предстоятель Блаженніший Епіфаній вчора співслужив з Вселенським патріархом Варфоломієм і отримав з його рук томос – як знак визнання самостійності нашої української церкви», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожУкраїна зі створенням ПЦУ розірвала останні пута Москви - Порошенко

«Ми закликаємо всі світові православні церкви визнавати її як сестру, згадувати під іменем – «Святіша церква України», як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ. Серце Києва – Свята Софія. І її тисячолітні стіни дочекалися на подію, про яку мріяло не одне покоління українців», - додав президент.

«Тепер перша після томосу служба відбувається саме тут, під покровом Богородиці Оранти – нерушимої стіни, яка довгі століття берегла цей собор, Київ і всю Україну», - наголосив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 6 січня, в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанию. У томосі йдеться, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.