Закон набирає чинності з дня опублікування / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила законопроект про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях (№10067).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 263 народних депутата із 353, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом передбачено схвалити рішення президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональному навчанні з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американському навчанні "Репід Трайдент-2019", українсько-американському навчанні "Сі Бриз-2019", українсько-румунському навчанні "Ріверайн-2019", багатонаціональному навчанні "Кленова Арка-2019" та українсько-британському навчанні "Воріер Вотчер-2019".

Відео дня

Закон набирає чинності з дня опублікування.

Як зазначається в пояснювальній записці, фінансування витрат, пов’язаних із підготовкою та проведенням багатонаціональних навчань на території України та поза її межами у 2019 році, в сумі 40 220,1 тис. грн планується здійснити в межах асигнувань Міністерства оборони України на 2019 рік за бюджетною програмою "Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ" (КПКВ 2101020) за напрямом "Підготовка військ, проведення міжнародних навчань (операцій)".

Згідно із законом, багатонаціональне навчання з підготовки підрозділів збройних сил проводитиметься на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (с. Старичі, Яворівський р-н, Львівська область) та в інших військових частинах та полігонах Збройних сил України. Строк проведення - до 365 днів, січень-грудень 2019 року.

Від ЗСУ буде задіяно до 10 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, від Збройних сил США - до 1,5 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 3 літаків і вертольотів, від збройних сил інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" - до 1,5 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 3 літаків і вертольотів.

"Репід Трайдент-2019" також проводитиметься у Старичах, до 25 днів (червень-жовтень 2019 року). Від ЗСУ буде задіяно до 2,2 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 30 одиниць колісної техніки, до 10 літаків і вертольотів, від ЗС США - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 літаків і вертольотів, від збройних сил інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 7 літаків і вертольотів.

Навчання "Сі Бриз-2019" триватиме до 20 днів, у червні-вересені 2019 року - в акваторії Чорного моря, на військових аеродромах та полігонах ЗСУ, посадкових майданчиках: м.Очаків, о.Первомайський, о.Зміїний; у міжнародних аеропортах "Одеса" та "Миколаїв"; на Військово-морських базах "Південь" та "Схід", у причалах Одеського морського торговельного порту, морського торговельного порту "Южний", у військовому порту Очаків.

Від ЗСУ та інших військових формувань України буде задіяно до 1750 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 25 кораблів (катерів та суден), до 25 літаків і вертольотів, до 40 одиниць колісної техніки, від ЗС США - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 5 кораблів, до 10 літаків та вертольотів, до 40 одиниць колісної техніки.

Читайте такожДень спротиву російській окупації: п'ята річниця мітингу кримських татар проти дій РФ у Криму

Від збройних сил інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 10 кораблів (катерів та суден), до 2 підводних човнів, до 6 літаків і вертольотів, до 20 одиниць колісної техніки.

Навчання "Ріверайн-2019" проходитиме в районі річки Дунай, її гирлі та акваторії Чорного моря (до 10 днів, квітень-листопад 2019 року). Від ЗСУ буде задіяно до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів (катерів та суден), до 2 вертольотів, до 2 літаків, від ЗС Румунії - до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів (катерів та суден), до 2 вертольотів.

Навчання "Кленова Арка-2019" проходитиме на полігонах ЗСУ (Житомирська область) до 14 днів, липень-грудень 2019 року. Від ЗСУ буде задіяно до 100 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, від збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" - до 350 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою.

Навчання "Воріер Вотчер-2019" відбуватиметься на військових аеродромах та полігонах ЗС України (Миколаївська область) - до 16 днів, серпень-жовтень 2019 року. Від ЗСУ буде задіяно до 80 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, від ЗС Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії - до 300 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою.

Як повідомляв УНІАН, Порошенко підписав закон про заборону російських спостерігачів на виборах.