Ілюстрація / REUTERS

Віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс висловив занепокоєння через рішення Конституційного суду України щодо декриміналізації незаконного збагачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на зустрічі зі студентами та викладачами Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка.

«Я наполегливо рекомендую українському уряду розбудовувати інституційну інфраструктуру щодо протидії корупції», - заявив він.

Відео дня

Віце-президент Єврокомісії відзначив прогрес щодо відбору суддів для Вищого антикорупційного суду і висловив сподівання, що цей суд запрацює якнайшвидше. «Це буде фінальним кроком у завершенні антикорупційної інституційної системи», - додав він.

«Ми маємо занепокоєння щодо вчорашнього рішення Конституційного суду щодо статті про незаконне збагачення», - заявив він.

Читайте такожРада доручила ТСК розслідувати розкрадання в оборонній сфері

При цьому Домбровскіс зауважив, що Єврокомісія ще надасть більш детальну оцінку цьому рішенню на основі принципу «правової презумпції», принципу, «на основі якого особа, яка має певні активи, певні статки, може довести їх походження».

«Цей принцип є міжнародним і ми маємо з’ясувати, що конкретно викликало занепокоєння у Конституційного суду і як це буде впливати на ефективність боротьби з корупцією», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.

Сьогодні, 28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».