Ситник має негайно відсторонити підозрюваних у покриванні корупції в оборонці співробітників відомства / фото УНІАН

Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити підлеглих працівників, які фігурують у розслідуванні проекту «Наші гроші» щодо корупції в оборонній сфері.

Про це йдеться у оприлюдненій на сайті РГК НАБУ заяві.

«Контрабанда, а тим паче, корупція на оборонних замовленнях у країні, яка де-факто перебуває у стані війни, є неприпустимим явищем та не має жодних виправдань, ані з боку безпосередніх учасників, ані з боку тих, хто з якихось причин їх покриває», - наголошують члени Ради громадського контролю.

Зазначається, що НАБУ є одиним з нових антикорупційних органів, який ще має довести суспільству свою інституційну спроможність, а сила інституцій полягає у рівних правилах та процедурах для всіх, а також у швидкому та чіткому реагуванні на зовнішні і внутрішні виклики.

Читайте такожУ Києві вхід до будівлі НАБУ облили кров’ю та закидали яйцями (фоторепортаж)

«Саме таким викликом стала можлива участь у покриванні корупції в оборонній сфері одразу декількох співробітників НАБУ, як стало відомо за результатами журналістського розслідування програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. І саме тому задля збереження НАБУ як інституції Рада громадського контролю НАБУ закликає директора Національного бюро Артема Ситника, не чекаючи на результати офіційного розслідування, відсторонити від виконання обов’язків першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву, заступника керівника Третього відділу І підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олега Борисенка та детектива Третього відділу І підрозділу Головного підрозділу детективів НАБУ Дмитра Литвиненка та негайно ініціювати службове розслідування щодо цих працівників», - йдеться в заяві.

Також Рада громадського контролю негайно ініціює позачергове засідання за участю Ситника, а також згаданих працівників НАБУ із витребуванням копій усіх згаданих у програмі документів.

Довідка УНІАН. 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Гладковського журналісти називають другом Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальні провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, з якому стверджувалося, що усі правоохоронні органи, зокрема й НАБУ, які мали б розслідувати розкрадання в «оборонці», закривали справи за хабарі.