Згідно з рішенням РНБО, буде проведено огляд оборонно-промислового комплексу \ фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 6 березня 2019 року «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення».

Читайте такожНа заводах "Укроборонпрому" виявили нестачу комплектуючих на 48 мільйонів гривень - представник ЗСУ

Про це УНІАН повідомили у прес-службі президента України. РНБО, зважаючи на необхідність посилення ролі вітчизняних оборонних підприємств незалежно від форми власності у виконанні завдань із забезпечення сил безпеки і оборони новим і модернізованим озброєнням та військовою технікою в умовах агресії Російської Федерації, визначила низку завдань, зокрема для уряду та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Згідно з рішенням РНБО, буде проведено огляд оборонно-промислового комплексу. Кабінету міністрів доручено забезпечити проведення такого огляду в установленому порядку.

Уряду також доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю державного концерну «Укроборонпром» та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу. Для цього уряд має вжити заходів щодо залучення представників держав-партнерів до роботи наглядової ради держконцерну «Укроборонпром».

Крім того, Кабміну доручено опрацювати питання щодо доцільності утворення центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через міністра економічного розвитку і торгівлі України, з покладенням на цей орган окремих функцій з реалізації державної військово-промислової політики, управління об'єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, в тому числі державним концерном «Укроборонпром».

Кабінет міністрів також має в місячний строк організувати із залученням міжнародних експертів проведення аудиту державного концерну «Укроборонпром» та підприємств, що входять до складу цього концерну, та за його результатами інформувати громадськість.

Крім того, мають бути розроблений та внесений на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до закону «Про державне оборонне замовлення», у якому необхідно передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель.

На розгляд парламенту також мають бути подані законопроекти щодо посилення відповідальності, в тому числі кримінальної, за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення; змін до закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» стосовно виключення з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, підприємств-учасників держконцерну «Укроборонпром» та включення їх до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані; а також змін до Митного кодексу стосовно спрощення ввезення складових для використання у виробництві продукції оборонного призначення.

Міністерству економічного розвитку і торгівлі, зокрема, доручено забезпечити у місячний строк розгляд Міжвідомчою координаційною комісією з питань імпортозаміщення питань щодо імпортозаміщення металургійної продукції, підшипників спеціального призначення, електронних компонентів тощо.

РНБО також рекомендувала Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань здійснити перевірку і надати правову оцінку фактам, викладеним у засобах масової інформації, щодо порушень у сфері закупівель продукції, робіт, послуг оборонного призначення та за результатами поінформувати громадськість.