Будівля МЗС України / REUTERS

Справа, відкрита Слідчим комітетом РФ проти голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, є ще однією невдалою спробою кремлівського режиму переписати на свій лад українську історію та нав’язати як єдину істинну свою точку зору щодо історичних подій.

Про це йдеться в оприлюдненій сьогодні на сайті Міністерства закордонних справ заяві речниці МЗС України Катерини Зеленко щодо справи, відкритої 14 березня проти В'ятровича "за фактом реабілітації нацизму".

Читайте такожВ'ятрович пояснив, чому його "напружують" російськомовні націоналісти

Відео дня

"Намагаючись спотворити історію, РФ вдається до кримінального переслідування експертів та науковців, які проводять дослідження, що не вкладаються в російсько-імперську історичну доктрину. Вибіркове "правосуддя" РФ ще раз засвідчує як неспроможність поважати міжнародне право, так й ігнорування фактів історії українського визвольного руху, який зазнав нацистських переслідувань, та ціна якого – закатовані українські патріоти в Бабиному Яру. У цьому зв’язку звертаємо увагу, що у матеріалах Нюрнберзького процесу якраз містяться докази боротьби ОУН проти нацистів", - йдеться в заяві.

Зеленко наголошує, що тим росіянам, "хто так завзято просуває тезу про "фашистську владу у Києві", хочеться нагадати, що в Україні діє закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинного характеру цих режимів".

Також представниця МЗС радить Слідчому комітету РФ перейматися власними злочинами, а не шукати вигадані в Україні.

"Російській стороні та, зокрема, Слідкому РФ варто було б зосередити свою увагу на своїх власних злочинах, які так легко побачити, просто подивившись у дзеркало. У відображенні можна побачити прославляння злочинів сталінізму, а також властиві сталінському і нацистському режимам переслідування за національною ознакою, віросповіданням та сексуальною орієнтацію. Сьогоднішнє кремлівське керівництво успадкувало найгірше від тоталітарних режимів 20-сторіччя, перетворивши Росію на державу - парію, агресора, окупанта", - наголошує вона.

Читайте такожВ'ятрович розповів, як історію українських міст звільнять від російських імперських міфів

Як повідомляв УНІАН, 14 березня Слідчий комітет Росії порушив справу стосовно В'ятровича "за фактом реабілітації нацизму".

У прес-службі Слідкому заявили, що В'ятрович, використовуючи своє службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії Української держави та здійснення комплексу заходів із увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, в період із 12 листопада 2014 року й до теперішнього часу "здійснює систематичне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для суду та покарання головних військових злочинців європейських країн "Осі", в тому числі про "саму приналежність українських націоналістів часів Великої Вітчизняної війни до військ СС та їхньої участі у військових злочинах проти мирного населення".

В’ятрович назвав ці дії Слідчого комітету РФ "абсолютно неадекватними і далекими від якогось поняття права та історії".

"Мені важко сказати, на які конкретно дії виникла така реакція. Я думаю, що це скоріше пов’язано з тим, що РФ намагається створити собі монопольний образ борця з нацизмом і фашизмом, а відповідно ті, хто виступають проти РФ, називаються чи "нацистами", чи "фашистами" - це дуже давня технологія, вона використовувалась ще Сталіним після Другої світової війни, і її зараз намагаються використати в РФ", - сказав він.

"Мене потішила згадка Нюрнберзького процесу в цих повідомленнях Слідчого комітету, особливо зважаючи на те, що саме в матеріалах Нюрнберзького процесу є документи, які якраз говорять про боротьбу ОУН та бандерівців проти нацистів, і це, звичайно, ті документи, які ніколи не друкувалися в російськомовних виданнях матеріалів Нюрнберзького процесу", - зауважив В’ятрович.