Історик відповів на обвинувачення РФ / фото УНІАН

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович назвав неадекватною порушену в РФ справу проти нього "за фактом реабілітації нацизму".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив в ефірі одного з українських інформаційних телеканалів.

В’ятрович назвав ці дії Слідчого комітету РФ «абсолютно неадекватними і далекими від якогось поняття права та історії».

Відео дня

«Мені важко сказати, на які конкретно дії виникла така реакція. Я думаю, що це скоріше пов’язано з тим, що РФ намагається створити собі монопольний образ борця з нацизмом і фашизмом, а відповідно ті, хто виступають проти РФ, називаються чи «нацистами», чи «фашистами» - це дуже давня технологія, вона використовувалась ще Сталіним після Другої світової війни, і її зараз намагаються використати в РФ», - додав він.

Читайте такожУ В'їхав ятровича хочуть позбавитись «імперської спадщини» - переглянути даті заснування Дніпра та Павлограда

«Мене потішила згадка Нюрнберзького процесу в цих повідомленнях Слідчого комітету, особливо зважаючи на те, що саме в матеріалах Нюрнберзького процесу є документи, які якраз говорять про боротьбу ОУН та бандерівців проти нацистів, і це, звичайно, ті документи, які ніколи не друкувалися в російськомовних виданнях матеріалів Нюрнберзького процесу», - зауважив В’ятрович.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 14 березня, Слідчий комітет Росії порушив справу стосовно голови УІНП В'ятровича "за фактом реабілітації нацизму".

Як заявили у прес-службі Слідкому, В'ятрович, використовуючи своє службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії Української держави та здійснення комплексу заходів із увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, в період із 12 листопада 2014 року й до теперішнього часу «здійснює систематичне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для суду та покарання головних військових злочинців європейських країн Осі, в тому числі про "саму приналежність українських націоналістів часів Великої Вітчизняної війни до військ СС та їхньої участі у військових злочинах проти мирного населення».