Порошенко пообіцяв цього тижня призначити суддів Антикорупційного суду / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко пообіцяв цього тижня підписати указ про призначення суддів до Вищого антикорупційного суду.

Про це Порошенко сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Цього тижня має бути підписаний мій указ та ми маємо запровадити Антикорупційний суд. Блискуче був проведений конкурс за участю ради міжнародних експертів, визнаний у всьому світі», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожКорупція в оборонній сфері: Холодницький пояснив "провал" САП та НАБУ в розслідуванні справи про розкрадання (відео)

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що ВАС є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

У складі ВАС мають працювати 27 суддів, в апеляційній палаті суду - 12.

6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до ВАС.

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, в якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), що втратила чинність з дня ухвалення рішення.

В обґрунтуванні свого рішення судді КС наголосили, що ця стаття Кримінального кодексу суперечить Конституції, де вказано, що усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь (ст. 62), і закріплено право особи не давати показів чи пояснень стосовно себе та своїх близьких (ст. 63), а також ст. 17 Кримінального процесуального кодексу, де зазначено, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи.

Через скасування статті у НАБУ закрили 65 справ про незаконне збагачення, які у подальшому мав би розглядати Антикорупційний суд.