Посол сподівається, що Росія приєднається до процесу вирішення конфлікту на Донбасі \ фото УНИАН

Ще рано говорити про те, чи досягли своєї мети санкції Євросоюзу і США проти Росії. Обмежувальні заходи – це не швидкодіючий засіб, вони розраховані на тривалий термін.

Читайте такожАмериканський Сенат єдиний у питанні санкцій проти Росії – посол США

Про це в інтерв’ю радіо Свобода сказав посол США в Росії Джон Хантсман. Він зазначив, що не називав би санкції напівзаходами. "Це дуже серйозні санкції проти фізичних осіб і компаній. І на даний момент ми ввели вже сотні санкцій. В американській політиці мало речей, які об'єднують республіканців і демократів. Це питання в Сенаті США зібрало майже 100% підтримки республіканців і демократів. Це питання відповіді на недружні дії, які виходять від Росії – чи то анексія Криму, ситуація в Східній Україні, на Донбасі, втручання у вибори, питання, пов'язані з «Актом Магнітського» про права людини. У людей в Конгресі цілком певна жорстка думка щодо цих питань і до того, як ми повинні на це відповідати", - розповів дипломат.

Відео дня

На його думку, ще рано говорити про те, чи досягли санкції своєї мети, оскільки санкції – це не швидкодіючий засіб. "Вони розраховані на тривалий термін. І ми більш ніж зацікавлені в тому, щоб обговорювати проблеми, які привели до цих санкцій. Мені здається, що це загубилося в процесі обговорення самого питання про санкції. Навіщо говорити про санкції, коли можна говорити про те, що привело до запровадження санкцій. Треба сісти за стіл переговорів і говорити про те, що привело до нинішньої ситуації. І як тільки ці проблеми будуть вирішені, санкції будуть зняті, і ми будемо жити за іншої ситуації. Але зараз такий рівень спілкування складно досягти", - сказав Хантсман.

Стосовно виборів президента в Україні дипломат зазначив, що в Україні відбуваються повноцінні демократичні вибори. "Я часто ставлю собі запитання, про що думають мої друзі в Москві, коли вони дивляться на сусіда і бачать, як розкручується цей повноцінний демократичний процес, абсолютно відмінний від іншого процесу. Коли я дивлюся на цей регіон, то бачу кроки у напрямку до тих принципів, які ми підтримуємо і які підтримують багато інших країн: відкритість і прозорість, свобода і демократія. І все це працює", - сказав дипломат.

"В України, можливо, буде новий лідер – зараз складно прогнозувати, але нам всім доведеться пристосуватися до того, кого обере народ. Але я повинен сказати, що ми глибоко стурбовані питанням територіальної цілісності України, яка була порушена. І це – основна причина охолодження наших відносин з Росією на сьогоднішній день: анексія Криму та конфлікт, що триває у Східній Україні, який забрав життя вже 10 400 людей. Ці проблеми не вирішені. Ніяких позитивних кроків зроблено не було для того, щоб відтворити контури єдиної і вільної України і поважати територіальну цілісність суверенної держави. Були порушені норми міжнародного права. А ми віримо в міжнародне право", - підкреслив посол.

"Ми сподіваємося, що після виборів - незалежно від того, хто переможе, Росія приєднається до корисного процесу, який допоможе людям України побачити свою країну відновленою, побачити, як мир встановлюється в східних регіонах, які зараз повністю дестабілізуються, і як загальна температура поступово знижується. Настав час сісти за стіл переговорів і знайти якесь рішення. Нічого цього не було вже кілька років", - підсумував дипломат.