REUTERS

24-річна Анна Талімончук, батька якої було поранено російськими військами на сході України, заснувала проект Sanctions2020 задля об’єднання сил проти агресії Росії.

«Метою проекту Sanctions2020 є обмеження бізнесу та свободи пересування російських політиків й олігархів, задля посилення тиску елітами на Кремль з метою зупинити агресію Росії по відношенню до інших країн», – пояснює Анна Талімончук.

Під санкції Сполучених Штатів Америки та Європи потрапили сотні російських чиновників, олігархів та бізнесменів за їхню пряму або опосередковану підтримку агресії Росії проти України та Сирії, за втручання Росії у вибори США та Європи. Санкції проти поплічників Володимира Путіна включають арешти активів на Заході, зменшення можливостей для розвитку бізнесу та фінансування, а також запобігання отримання віз на території західних країн.

Відео дня

За словами Анни Талімончук, яка на період реалізації кампанії виїхала з України, Проект Sanctions2020 має декілька етапів.

Першочергова мета – санкції проти 10 впливових росіян. Кожен наступний раунд включатиме по десять осіб. Таким чином до кінця 2020 року до санкціонованого списку приєднаються десятки «російських облич», заявила Талімончук.

Наразі до першої десятки увійшли: Ігор Чайка, Юрій Чайка, Валерій Герасимов, Сергій Шойгу, Год Нісанов, Зарах Ілієв, Сергій Іванов молодший, Сергій Ролдулгін, Іван Саввіді та Ігор Шувалов.

Ігор Чайка – син генерального прокурора Росії Юрія Чайки, який потурав злочинності в Росії, не виключаючи вбивств. Ігор Чайка використовував ім'я свого батька для заробітку великих капіталів.

Валерій Герасимов – очільник російських збройних сил, розробив доктрину гібридної війни, яку військові використовують сьогодні.

Сергій Шойгу – міністр оборони Росії, очолював війни з Україною та Сирією.

Год Нісанов та Зарах Ілієв є партнерами в московських обласних оптових комплексах, що займаються реалізацією фірмових товарів та відмиванням грошей.

Для того, щоб стати багатим, Сергій Іванов молодший використовував вплив свого батька, путінського покровителя, який обіймав низку високих державних посад.

Віолончеліст Сергій Ролдулгін допоміг вивести $2 млрд з Росії – більшість цих коштів виводились для Путіна – на рахунки в західних банках, через рахунки компаній, майно та інші активи за документами, відомими під назвою «Панамські документи».

Греко-російський мільярдер Іван Саввіді використав брудні прийоми аби допомогти Росії досягти своєї мети – перешкодити Північній Македонії приєднатися до Європейського Союзу та НАТО.

Ігор Шувалов використовував свою посаду віце-прем'єр-міністра як для Путіна, так і для Дмитра Медведєва аби зробити їх мільярдерами. Це обурило мільйони росіян.

На веб-сайті «Санкції 2020» www.sanctions2020.com можна отримати більше інформації про саму кампанію та перших 10 санкціонованих осіб.

Пані Талімончук заявила, що ідея санкцій 2020 року виникла на основі рішучості не допустити марних військових втрат. Батько Анни Талімончук – Михайло Талімончук, був одним з тисяч українців, які воювали під Іловайськом на сході України у серпні 2014-го. Тоді Росія направила 7 тис. військових, аби допомогти бойовикам.

«Росія вдалася до жалюгідної тактики, щоб знищити українські сили, коли Іловайськ було оточено, – вважає Талімончук. – Коли Росія дала згоду на безпечний вихід військ із зони бойових дій, росіяни відкрили вогонь по незахищеним людям. Мій батько вийшов живим, але сотні українських військових загинули. Російська зрада в Іловайську ще більше стимулює мене до об’єднання демократичних сил навколо кампанії Sanctions2020 як методу боротьби з російською агресією».

Росія має потужну історію агресії проти сусідніх та далеких країн, зауважила Талімончук. У 1990-х та на початку 2000-х років було незначне затишшя у військовій експансії, коли російські лідери були зайняті відновленням від розпаду Радянського Союзу. Але грузинська війна 2008 року ознаменувала її повернення до агресивних дій. Найбільше це знайшло вираження, коли Росія захопила у 2014 році Крим та підтримала східноукраїнський сепаратистський рух.

«Я бачу російську агресію у рідній країні, – сказала пані Талімончук. – Я шукаю ефективний засіб, за допомогою якого я – звичайна громадянка України, можу захистити себе. Sanctions2020 – це інструмент, який я обрала».