У Марі Йованович закінчився трирічний дипломатичний термін в Україні / фото УНІАН

Посол США в Україні Марі Йованович завершила своє перебування на посаді і вже відкликана з Києва. У Йованович закінчився трирічний дипломатичний термін в Україні. Дата від'їзду погоджена на травень у зв'язку з процесом передачі влади в результаті виборів в Україні. А рішення про її наступника поки немає.

Читайте такожПринцип ротації: політолог пояснивши причину відкликання посла США Йованович з України

Політолог Андрій Вигиринський в коментарі Главреду повідомив, що українське суспільство занадто драматизує і надає занадто багато значення позиції посольства США.

Відео дня

"Так, ми сильно залежимо, і в фінансовому плані. Але не завжди те, що подається під соусом грантових проектів, які підтримуються Сполученими Штатами, посольством, є істиною в останній інстанції. Ми самі – суверенна країна, особливо, що стосується внутрішньої політики. І не повинні плазувати під кожним зазначенням або побажанням іноземної держави, будь то Угорщина, Польща або США", - підкреслив Вигиринський.

Те, що в Україні з'явиться новий посол, буде для України тільки плюсом, запевнив політолог.

"У нас змінився президент, а саме він визначає вектор зовнішньої політики. І негативна спадщина у відносинах США і адміністрації президента Порошенко має піти в минуле", - особливо відзначив Вигиринський.

За його словами, комунікаціям Петра Порошенка з Дональдом Трампом заважала історія, пов'язана з главою НАБУ, якого захищала посол США в Україні.

"На жаль, станом на зараз ми не можемо говорити, звідки у генерала СБУ Віктора Тропака і нардепа Сергія Лещенка взялася так звана "амбарна книга" Партії регіонів. Потім депутатами єврооптимістами, до яких дуже прихильно ставилися в посольстві США, були опубліковані дані про співпрацю Пола Манафорта з Віктором Януковичем, тим самим було завдано шкоди людині, яка стала президентом США. Далі депутат Борислав Розенблат оприлюднив телефонні розмови людини з голосом, дуже схожим на голос голови НАБУ Артема Ситника. У тій розмові співрозмовник прямо говорить, що працював на кандидата від демократів. Це псувало відносини Порошенка і Трампа. І я не думаю, що цей негативний фон повинен взяти на себе Володимир Зеленський", – уточнив експерт.

Вигиринський вважає, що зараз є можливість почати відносини республіканця Дональда Трампа з новим президентом України з чистого аркуша.

"Можливо, рівень комунікації нового президента і нового посла може перейти в більш активну підтримку президентом Трампом. У тому числі, що стосується і введення миротворців. Також, підтримка Штатів може проявлятися в тому, що вони посприяють поверненню в Україну вкрадених попередніми чиновниками грошей", - резюмував політолог.