Ремзі Бекіров залишиться у слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону до 15 серпня / facebook.com/gulnara.tarih.9

Суддя Ленінського райсуду Ростова-на-Дону Володимир Барвін продовжив на три місяці запобіжний захід у вигляді тримання у СІЗО фігуранту другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», цивільному журналісту з Криму Ремзі Бекірову.

Як повідомили Крим.Реалії активісти, які були присутні на судовому засіданні, Бекіров залишиться у слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону до 15 серпня.

Звинувачення заявило, що у слідства є «достатні та обґрунтовані підозри» в тому, що, перебуваючи на волі і побоюючись тяжкості покарання, Бекіров може сховатися від попереднього слідства і суду, погрожувати свідкам, знищити докази у справі. Також, нібито, «маючи активну роль в організації Хізб ут-Тахрір, може продовжувати займатися протиправною діяльністю, що зазіхає на громадську безпеку».

Відео дня

Адвокат Бекірова Едем Семедляєв просив суд відмовити у клопотанні звинувачення, оскільки Бекіров - громадянин України і політв'язень. Також він клопотав про домашній арешт за місцем проживання свого підзахисного в кримському селищі Строганівка. Бекіров заявив, що сприймає своє тримання в ізоляторі Ростова-на-Дону як «депортацію».

Читайте такожРосійський омбудсмен повідомила про звільнення двох українців, яких утримували у Криму – Денісова

З Криму до Ростова-на-Дону приїхали близько 20 осіб, щоб підтримати Бекірова і трьох інших фігурантів цієї справи: громадського захисника Різу Ізетова, волонтера і активіста Руслана Сулейманова, волонтера Шабана Умерова, стосовно яких сьогодні пройдуть засідання в цьому суді. До зали допустили 12 слухачів. Також на засіданні був присутній український консул Сергій Вдовиченко.

Співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардії 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність». Всього було затримано 24 активістів.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні понад 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

10 квітня підконтрольний Кремлю так званий «Київський райсуд Сімферополя» продовжив запобіжний захід Бекірову у вигляді тримання під вартою до 12 червня.

26 квітня Бекіров під час судового засідання в підконтрольному РФ так званому "Верховному суді" окупованого Криму заявив про намір розпочати голодування. За словами адвоката, його підзахисний ухвалив таке рішення через різке погіршення стану здоров'я.

У суді окупованого Криму 7 травня у цій справі були представлені результати трьох експертиз: судово-біологічної, психіатричної, а також судово-балістичної і вибухотехнічної експертиз.

Адвокат і Бекіров одразу висловили своє заперечення і незгоду з результатами цих експертиз.