Дональд Туск / REUTERS

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявляє, що країни-учасниці ініціативи "Східного партнерства" наблизилися ближче до Європейського Союзу, аніж інші країни-сусіди ЄС.

Про це Туск повідомив під час відкриття святкової вечері за участі лідерів держав та урядів країн-учасниць "Східного партнерства" з нагоди 10-ї річниці СхП.

"Східне партнерство мало свої успіхи, свої виклики, але також і моменти високої драми, як це було у листопаді 2013 року під час саміту у Вільнюсі, де президент Янукович відмовився від Угоди про асоціацію для України, про що він пізніше гірко пошкодував", - зазначив Туск.

Відео дня

Водночас, президент ЄР сказав, що сьогодні з нагоди 10-ї річниці "Східного партнерства" можна говорити про успіхи, і зокрема Україна, Грузія і Молдова мають Угоди про асоціацію з Євросоюзом, які включають поглиблені і всеосяжні зони вільної торгівлі. Також, підкреслив Туск, зазначені три країни отримали безвізовий режим з ЄС.

"Було витрачено мільярд євро на облаштування кордонів, комунікаційні можливості, навколишнє середовище та енергетичну ефективність, підтримку для бізнесу, правові консультації та освіту", - зауважив він.

Читайте такожСьогодні набули чинності зміни до Конституції щодо курсу України в ЄС і НАТО

Також Туск нагадав, що молодь з усіх країн-учасниць СхП бере участь у освітній програмі ЄС Erasmus.

"Набагато більше ще треба здійснити, але немає сумніву, що наші країни-партнери наблизилися значно ближче до ЄС, аніж наші інші сусіди", - наголосив президент ЄР.

За його словами, посилилася взаємоприсутність шести країн СхП в Євросоюзі, і одночасно ЄС у всіх цих країнах.

"Ми не лише сусіди. Ми члени однієї європейської родини", - констатував президент Європейської Ради.

Довідка УНІАН. "Східне партнерство" є політичною ініціативою, початок якої було покладено на Празькому саміті в травні 2009 року, і яка спрямована на зближення з ЄС шести східних сусідів - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Співпраця ЄС зі східними партнерами орієнтована на стимулювання політичних і соціально-економічних реформ. Це означає зміцнення демократії та досягнення стабільного і збалансованого зростання в інтересах громадян.