Експерт оцінив небезпеку втрати томосу / фото УНІАН

Патріарх Філарет звинуватив Петра Порошенка у брехні. Він заявив, що той пообіцяв, що після отримання томосу, митрополит Епіфаній буде Предстоятелем, що відповідає за зовнішнє представництво церкви. Але насправді керувати церквою залишиться Патріарх Філарет, який відповідає за внутрішнє церковне життя.

Ці домовленості між владою і церквою ніде не задокументовано. Але релігієзнавець Руслан Халіков в коментарі Главреду допустив, що вони були.

Читайте такожФіларет: я довіряв Порошенку і Епіфанію, а вони обдурили

Відео дня

"Я думаю, що домовленості якісь були. Не стільки з Епіфанієм, скільки з Петром Порошенком. І зрозуміло, що такі речі ніхто записувати не буде. Під час Собору була інформація, що його декілька разів ледь не перервали - не могли між собою домовитися. Може бути Порошенко щось і пообіцяв Філарету. Але зараз він перестане бути президентом, і всі його обіцянки вже не будуть мати такої бази. Адже наступний президент не зобов'язаний дотримуватися домовленостей, які на себе брав попередній президент. Тому припускаю, що Філарет у цьому плані хоче перестрахуватися. І навряд чи він хоче йти на розкол. Швидше, позиціонує це як спробу налагодити розмову всередині ПЦУ", - пояснив експерт.

Руслан Халіков звернув увагу на те, що перереєстрація громад йде досить криво, наприклад, Української автокефальної церкви, того ж Київського патріархату.

"Вони автоматично не перереєструвалися, і досі начебто належать цим церквам. Хоча їхніх церков вже немає. Виникає питання - чому вони не перереєструвалися? Вони сподіваються, що це відбудеться автоматично? Або теж вважають, що Київський патріархат досі існує? І ось це може бути більш проблемне питання", - говорить Халіков.

Також експерт додав, що в разі виходу Філарета з синоду ПЦУ тільки виграє.

"Якщо Філарет піде до кінця і вийде з ПЦУ, то в іміджевому плані це навіть і краще. Православні у нас, і в інших країнах не поспішають визнавати ПЦУ через обережне ставлення до Філарета. На нього накладали анафему і за замовчуванням це так і сприймалося. А тепер виходить, що він у ПЦУ, і це є фактором роздратування для православних. Це звучить трохи парадоксально, але якщо він вийде, то сприймати Православну церкву України будуть краще", - запевнив релігієзнавець.

За його словами, ситуація не закінчиться розколом або чимось жахливим, крім як ударом по репутації.

Іміджева втрата дуже серйозна - ще не встигли організуватися, а вже пересварилися. Це неприємно з точки зору публічного позиціонування церкви. Але я думаю, що вона буде задоволена, якщо священики будуть і далі показувати готовність до діалогу всередині церкви. Тим більше, що конкуренція між архієреями є не тільки на рівні Філарета і Епіфанія. Наприклад, багато хто хоче бути в синоді. Але не всі охочі увійти, туди входять. І відповідно, що це ще один осередок напруження. І якщо Філарет вийде з Синоду, то той же митрополит Михайло Луцький може й увійде. Можливо, він туди не потрапив на прохання Філарета", - підкреслив Халіков.

Філарет не відмовиться від спроби зберегти впливу, вважає Руслан Халіков.

"Попри свої 90 років, він ще у своєму віці дасть фору і нам з вами, і українським політикам. Це швидше з його боку спроба зберегти вплив при політичному переформатуванні влади. Він цілком усвідомлює, що робить. Але це не зіпсує радикально життя церкви, скоріше, він намагається зберегти свій вплив у рамках церкви, а не знову починати будувати свій патріархат", - резюмував релігієзнавець.