Держсекретар США: сьогодні кримських татар знову переслідують за наказом Кремля / фото УНІАН

У Сполучених Штатах Америки закликають Російську Федерацію негайно припинити переслідування кримських татар та окупацію Криму. 

Читайте такожЗеленський вірить у звільнення Криму від російської окупації

Про це йдеться у відеозверненні заступника помічника держсекретаря США Джорджа Кента з приводу 75-х роковин радянської депортації кримських татар, оприлюдненому Посольством США України у Twitter. 

Відео дня

"75 років тому, 18 травня 1944 року, радянський лідер Йосип Сталін наказав підрозділам НКВС вчинити злочин проти людства: депортувати цілий кримськотатарський народ у вагонах для худоби до Центральної Азії. Близько половини кримських татар загинули протягом першого року заслання, серед них була й бабуся моєї дружини Маубе", - сказав Кент.

Він констатував, що сьогодні кримських татар знову переслідують за наказом Кремля в окупованому Криму.

"Російська окупаційна влада вдається до погроз, залякувань, упереджених та незаконних обшуків у домівках, фізичних нападів і безпідставних переслідувань та затримань кримських татар й інших мешканців Криму", - наголосив Кент.

У цьому зв'язку він нагадав, що більш як 70 кримчан є політичними в'язнями. 

Кент додав, що державний секретар Майк Помпео чітко заявив про однозначну позицію США, висловлену у Кримській декларації, що Сполучені Штати не визнають і не визнаватимуть анексію Криму Росією.

"Ми закликаємо Росію негайно припинити всі зловживання і припинити окупацію Криму. Ми вітаємо гідність, стійкість і силу кримськотатарського народу в умовах постійних переслідувань з боку Росії", - наголосив Кент.

"У ці 75-ті роковини депортації я хочу ще раз наголосити: Крим - це Україна", - заявив дипломат.

*** За даними Українського інституту національної пам'яті, у травні-червні 1944 року з Криму у спецпоселення і табори депортували 200 тисяч кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар.