Фото УНІАН

На прийдешній парламентській кампанії слід очікувати маніпуляцій на тему екології. У боротьбі за симпатії виборців, політики будуть використовувати їх у містах, де ще збереглося промислове виробництво. При цьому, реальні проблеми залишаться в тіні. Таку думку 112.ua озвучив політичний консультант Руслан Бортник в статті "Не зазеленіє: Як політики будуть використовувати тему екології для перемоги на парламентських виборах".

"Швидше за все, штаби політсил будуть використовувати тему екології на місцях. Цього слід чекати там, де проблеми існують не стільки реально, скільки у вигляді укорінених у свідомості виборців міфів", - сказав Бортник. Зокрема, за його словами, активності політиків щодо пов'язаних з екологією питань слід очікувати на сході та півдні України, де ще вціліли промислові підприємства, в так званому іржавому поясі в Україні. У таких містах, як Маріуполь, Жовті води, Червоноград, Дніпро: "У цих містах проблема екології у свідомості жителів стоїть дуже гостро. Нехай навіть часто вона не має нічого спільного з реальною ситуацією, але ментально сприймається саме так".

Експерт припускає, що, ймовірно, піднімати тему екології будуть орієнтовані на Захід політсили, для яких такий підхід традиційний. "Я думаю, що тему не обійде увагою "Самопоміч", а також політсила Анатолія Гриценка", - розповів Бортник.

Відео дня

Реальні екологічні проблеми залишаться в тіні, як це було в ході передвиборної боротьби під час президентської кампанії: у боротьбі за симпатії виборців політики використовували теми зарплат і пенсій, корупції, обіцянок знизити комунальні тарифи. "Справжньою, спрямованої на реальне вирішення проблем екології риторики найближчим часом очікувати не варто", - прогнозує Руслан Бортник. Ситуація, за його словами, могла б змінитися, мабуть, якщо б в Україні сталася масштабна техногенна катастрофа, це могло б змінити ставлення до проблеми багатьох українців: "В свій час певний успіх партії "Зелених" (пішла з політичної арени у зв'язку з відсутністю популярності) був пов'язаний з Чорнобильською катастрофою".