Ілюстрація REUTERS

Родичі українських політв'язнів та правозахисники звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням запровадити посаду уповноваженого з питань звільнення заручників Кремля.

Відповідне звернення від 10 громадських організацій опублікувала Кримська правозахисна група.

Читайте такожСтан тяжкохворого політв’язня Бекірова стрімко погіршується – Денісова

Відео дня

"В контексті необхідності повернення українських полонених Кремля додому, та підтримки їх та їхніх родин до моменту звільнення, просимо Вас підтримати запропоновані нижче дії, які, ми віримо, сприятимуть звільненню наших рідних", - йдеться в тексті.

Так, одне з прохань - запровадження посади уповноваженого президента з питань звільнення заручників Кремля.

Зазначається, що ця людина та її команда працюватимуть над розробкою стратегії звільнення як українських заручників, яких утримують в ОРДЛО, так і тих, кого утримують в Криму та РФ. Крім того, уповноважений відповідатиме за пошук шляхів звільнення заручників, створення гуманітарної переговорної платформи щодо звільнення заручників, залучення за потреби іноземних експертів, національних лідерів і лідерів думок для участі в переговорному процесі, сприятиме виконанню заходів із забезпечення державної підтримки заручників та їхніх родин.

Крім того, главу держави просять створити координаційну раду з питань звільнення заручників при Адміністрації президента, яка об’єднає відповідні міністерства, відомства, служби, громадські та правозахисні організації, що працюють за напрямом підтримки та звільнення українських заручників Кремля.

Читайте такожЗеленський у День пам’яті жертв політичних репресій згадав про українських політв’язнів в Росії

Правозахисники наголосили, що проект повноважень та зони відповідальності уповноваженого з питань звільнення заручників Кремля, а також проект положення про роботу координаційної ради вже готовий.

"Сприяти удосконаленню санкційної політики України відносно Росії та її осіб, причетних до незаконного ув’язнення, катувань та інших форм переслідувань заручників Кремля. Підтримати міжнародні санкції, а також просування на рівні ЄС ухвалення EU Global Human Rights Act для створення тиску на російських високопосадовців, які керують репресивною системою утисків прав та свобод, направленою проти українських громадян", - сказано в зверненні.

Президента також просять підтримати законопроект "Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручників або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами", який встановлює статус заручника й гарантує державну підтримку заручникам та їхнім родинам, і законопроект про зміни до Кримінального кодексу України, який встановлює відповідальність за злочини проти людяності, й увідповіднює положення щодо воєнних злочинів міжнародному праву.

"Ми, родичі «заручників Кремля», які стали жертвами агресивної політики Росії, правозахисники, просимо Вас допомогти нам протистояти нахабному і повсюдному порушенню базових прав людини, яке демонструє Росія. Змусити Росію припинити вести війну проти наших рідних та відпустити їх додому", - наголошують автори звернення.

Відповідне звернення підписали 10 організацій: Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Організація родичів полонених ОРДЛО "Звільнення з полону", Медійна Ініціатива за права людини, Ukrainian Legal Advisory Group, Кримська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Всеукраїнська правозахисна організація “Юридична Сотня”, Центр прав людини ZMINA, КримSOS.