Володимир Зеленський / фото REUTERS

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявляє, що Німеччина та Франція мають намір посилити зусилля з метою врегулювання конфлікту на сході України.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Німеччини у Twitter.

"Це важливо для мене - вирушити до Києва разом з Жан-Івом Ле Дріаном одразу після того, як Зеленський вступив на посаду. Ми хочемо бути чіткими: Німеччина і Франція не послаблять свої зусилля в Україні, а зовсім навпаки", - запевнив Маас.

Відео дня

У повідомленні сказано, що Маас і Ле Дріан сьогодні обговорюватимуть у Києві з президентом Володимиром Зеленським шляхи просування реформ та реалізації Мінських угод.

Читайте такожНастане день, коли українські військові будуть виконувати лише миротворчі місії - Зеленський

На сайті німецького МЗС йдеться, що Маас після переговорів із Зеленським зустрінеться з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. До Берліна Маас має повернутися сьогодні ввечері.

Також у повідомленні сказано, що Німеччина підтримує Україну, яка прагне врегулювати конфлікт на Донбасі і втілити ключові реформи.

У МЗС Німеччини наголошують, що Україна переживає неспокійні часи. "З обранням нового президента народ України має великі надії, що політична ситуація стабілізується. Зеленський заявив про свою налаштованість боротися з корупцією, і зараз правильні реформи мають бути втілені. Суворі заходи мають бути реалізовані у галузі судової реформи для покращення ситуації", - наголошується в повідомленні німецького МЗС.

Також сказано, що ситуація на сході України є ключовим питанням. "Анексія Кримського півострова Росією всупереч міжнародному праву і конфлікт на сході країни повернули питання війни і миру в Європу. Врегулювання конфлікту з Росією має бути у центрі політичних зусиль. Попри усі труднощі, Мінські угоди продовжують формувати підґрунтя для цього, а переговори у "нормандському форматі" за участі Франції, Німеччини, України та РФ забезпечують важливий форум. Для досягнення довготривалого врегулювання конфлікту всі сторони мають продемонструвати волю і відданість виконанню Мінських угод", - наголосили німецькі дипломати.

У Німеччині звернули увагу на заяву Зеленського про намір поліпшити ситуацію на сході України, зокрема в контексті допомоги жителям Донбасу. Водночас німецькі дипломати заявляють, що ситуацію на лінії зіткнення необхідно розрядити.

"Щодня здійснюються постріли в порушення Мінських угод. Отже, режим припинення вогню не дотримується. Також має бути деескалація в Азовському морі, у Керченській протоці, яка відділяє материкову Росію від Кримського півострова. Українських моряків захопили в полон. Німеччина закликає до їхнього звільнення", - сказано у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 травня, Україну відвідає міністр закордонних справ Німеччини Маас, а міністр закордонних справ Франції Ле Дріан здійснить візит в Україну 30-31 травня.

Зустрічі Ле Дріана в Україні плануються як 30 травня, так і 31 травня. Водночас, програма візиту ще уточнюється.

Крім того, міністри закордонних справ Королівства Швеція Маргот Вальстрьом та Польщі Яцек Чапутович 30-31 травня здійснять візит в Україну.