Ілюстрація REUTERS

В Адміністрації президента України пояснили слова глави держави Володимира Зеленського про "втрату Росією контролю над найманцями" тим, що РФ контролює увесь конфлікт на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила прес-секретар президента Юлія Мендель.

За її словами, у повідомленні президента йшлося про те, що "Росія є країною-агресором, яка контролює збройні формування на території окупованого Донбасу", і в зв'язку із загостренням конфлікту Зеленський закликав зменшити кількість обстрілів на Донбасі.

Відео дня

При цьому речниця зауважила, що "існує юридична колізія" щодо того, скільки учасників представлено в Мінському переговорному процесі, оскільки Росія наполягає, щоб підконтрольні їй незаконні утворення "ДНР" і "ЛНР" вважалися сторонами конфлікту на Донбасі.

Читайте такожЗеленський записав звернення до українців через засідання КС щодо розпуску Ради (відео)

"Україна відстоює таку точку зору, що в Тристоронній контактній групі існує лише три сторони", - зазначила Мендель і наголосила, що йдеться про Росію, Україну і ОБСЄ.

"Ми говоримо про те, що немає так званих очільників "ДНР/ЛНР", - сказала Мендель

Вона уточнила, що Росія бере участь у переговорах як країна-агресор.

"Цим висловлюванням президент ще раз підтвердив позицію України про те, що Росія контролює увесь конфлікт і спричиняє конфлікт на Донбасі. Тому ми не бачимо якихось моментів, які могли б викликати такий інтерес до цієї фрази", - додала Мендель.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня президент України Зеленський заявив, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського на Донеччині та інших населених пунктів в ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро дістали поранення, свідчать про втрату Росією контролю над найманцями.

«Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами», – сказав глава держави.