Клімкін заявив, що звільнення українських моряків залежить від політичної волі РФ / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що вирішення питання про звільнення 24 військовополонених українських моряків залежить від політичної волі Москви.

Про це очільник МЗС сказав в інтерв'ю "Настоящему времени".

"Я дуже акуратно скажу: існують політичні та юридичні конструкції, які дозволяють Росії їх звільнити в будь-який момент. Для цього необхідно лише політичне рішення в Москві. Але Росія цього не робить. І тому вони не вдома! Україні при цьому Росія пропонує певний варіант, і Україна від нього відмовляється", - зазначив Клімкін.

Відео дня

Читайте такожПорошенко заявляє про намір Путіна звільнити українських моряків до 21 липня

На його думку, Росія запропонувала звільнити моряків з-під варти на умовах, що Україна продовжить їхнє кримінальне переслідування.

При цьому він заявив, що Україна повинна продовжувати чітко відстоювати позицію, що українські моряки нічого не порушували, коли намагалися пройти через Керченську протоку, і що вони є військовополоненими.

"Росія порушила імунітет наших військових суден. Росія намагається представити все так, ніби окупація (Криму) - це факт, який має бути визнаний. Але це визнається лише Росією. Весь світ цього не визнає. Подивіться на результати Міжнародного трибуналу і цього рішення: лише російський суддя мав якусь окрему думку. А всі інші сказали, що ніякого злочину за визначенням наші моряки скоїти не можуть навіть теоретично", - заявив Клімкін.

"Якщо приймемо їхні умови стосовно моряків - Росія тоді цим скористається щодо нашої позиції по Криму, нашої позиції в міжнародних судах, щодо всього, куди ми йдемо. І скаже, що насправді не було російської агресії. Це дуже комплексне питання", - додав він.

Читайте такожУ МЗС Росії заявили про переговори з Україною щодо обміну військовополонених моряків

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох із них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російське слідство завершило пред'явлення військовополоненим українським морякам звинувачень в остаточній редакції, наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.