Порошенко прокоментував скандал щодо розкрадань в "оборонці" / фото УНІАН

Колишній президент України Петро Порошенко заявляє, що призначення керівника корпорації «Богдан» Олега Гладковського на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України було помилковим.

Про це Порошенко сказав в інтерв'ю "Українській правді".

Читайте також"Проти свідка не може бути проваджень": адвокат Порошенка відповів директору ДБР

Відео дня

Він пояснив, що призначив Гладковського на посаду першого заступника секретаря РНБО у переконанні, що "його управлінські якості дозволять швидко виконати поставлені під час війни завдання – переведення на тризмінний режим підприємства "Укроборонпрому". "І вони були виконані", - заявив Порошенко.

"Я ще раз хочу наголосити, якщо у вас є будь-які підстави говорити про те, що було порушено законодавство, будь ласка – в суд", - наголосив колишній президент.

Також він пояснив, чому після виходу сюжету про розкрадання в оборонному секторі наступного дня не було реакції Адміністрації президента, а звільнення Гладковського відбулося лише через тиждень.

"Я не відповідаю за реакцію. Я відповідаю за те, що я можу зробити. Я нікого не виправдовую. Тиждень, який пішов на звільнення Гладковського, був зайнятий перевіркою інформації. Є сюжет. Ти маєш звернутися до прокуратури, до НАБУ, до військової прокуратури, до СБУ – прошу підтвердити", - заявив Порошенко.

При цьому він визнав, що призначення Гладковського було помилкою. "Кадрова? Звичайно, якщо я його звільнив, то звільненням я її і виправляв", - наголосив він.

Крім того, Порошенко визнав, що скандал щодо розкрадань в "оборонці" певним чином вплинув на його рейтинг підтримки на виборах президента. "Це болюче, особливо в зв'язку з тим, що я не маю до цього абсолютно ніякого стосунку. Від слова "зовсім", - заявив Порошенко.

Водночас на слова, що його відповідальність як президента полягає у призначенні Гладковського, Порошенко заявив: "В чому? Доведена його вина? Буде доведена, будь ласка!".

"Є помилки? Є. Але позиція така, що у нас дії мають бути ефективними. Людина, незалежно від того, чи вона близька, чи не близька до президента, якщо він скоїв помилку або злочин, то помилка – звільнення, злочин – в’язниця. В цьому полягає принцип", - сказав Порошенко.

Разом з тим, колишній президент зазначив, що зараз не підтримує зв'язків з Гладковським. "Я в останній раз бачив його на засіданні РНБО, де я його звільнив. І по телефону не спілкувався", - стверджує Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому йшлося про те, що син тодішнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший і його партнери вступили в змову з чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали стандартам якості, були завищені в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. Таким чином група нібито отримала від "Укроборонпрому" не менш як 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називали другом екс-президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

4 березня Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні угоди в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупки комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким діючий керівник держконцерну Павло Букін і Гладковський нібито отримували "відкати" за поставки висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану .

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ в грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптімумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її в список фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня ДБР відкрило провадження за фактами можливих зловживань службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби і НАБУ при розслідуванні справ про махінації в оборонній сфері (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу).

5 липня стало відомо, що Гладковський очолив корпорацію «Богдан».

19 липня у корпорації "Богдан" заявили, що Гладковський перебуває за кордоном і не зможе прибути на допит до НАБУ.