УНІАН

Верховна Рада України ухвалила постанову про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання (№ 1003).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 318 народних депутатів із 399 зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожВерховна Рада призначила членів Кабміну (перелік міністрів)

Відео дня

Постановою передбачається утворити Комітет з питань аграрної та земельної політики, Комітет з питань антикорупційної політики, Комітет з питань бюджету, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітет з питань екологічної політики та природокористування.

Також утворюються Комітет з питань економічного розвитку, Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Комітет з питань молоді і спорту, Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Крім того, створюються Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку

та містобудування, Комітет з питань освіти, науки та інновацій, Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітет з питань правової політики.

Також у ВР утворюється Комітет з питань правоохоронної діяльності, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР, Комітет з питань свободи слова, Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Комітет з питань транспорту та інфраструктури, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітет з питань цифрової трансформації.

Постановою встановлюється, що до складу кожного з комітетів ВР дев'ятого скликання може входити не менше 5 і не більше 34 народних депутатів.

Передбачено затвердити згідно з частиною 1 статті 5 закону "Про комітети Верховної Ради України" предмети відання комітетів ВР дев'ятого скликання.

Зокрема, до предметів відання Комітету з питань свободи слова відносяться забезпечення свободи слова; права громадян на інформацію; захист прав та свобод працівників ЗМІ; гарантії діяльності засобів масової інформації, захист прав журналістів і працівників засобів масової інформації.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.