Рабіновича будуть вчити розмовляти українською мовою / фото УНІАН

Член депутатської групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець погодився вчити української мови співголову фракції «Опозиційна платформа - За життя» Вадима Рабіновича.

Як передає кореспондент УНІАН, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин його голова Лубінець зробив Рабіновичу, який є членом вказаного комітету, зауваження за виступ російською мовою.

«Усе ж таки у нас є закон України «Про Регламент Верховної Ради України», де мовою спілкування робочих органів, а комітет є робочим органом Верховної Ради України, прописана українська. Тим паче, всі ми чули з трибуни Верховної Ради України, що, Вадиме Зиновійовичу, ви дуже гарно спілкуєтеся нашою солов’їною мовою», - сказав Лубінець.

Він закликав Рабіновича на засіданнях комітету «не порушувати закони України».

Читайте такожМовний скандал: давно не битий Шуфрич буде "принципово" говорити в Раді, як йому зручно

На це Рабінович відповів російською: «Я прошу вибачення, я вже подав до Конституційного суду на голову парламенту. Тепер і на вас обов’язково подам. Я хочу вам пояснити різницю між законом про Регламент і Конституцією України… Гарантує всім громадянам рівні мовні права».

Він додав, що, коли виступає від імені фракції, то узгоджує з нею текст і зачитує його. Проте, за словами депутата, висловлювати свої думки йому простіше російською мовою.

«Ви хочете позбавити мене права висловлювати свою думку? Давайте все ж тоді вирішимо це питання в конституційному порядку», - сказав Рабінович.

Депутат також зазначив, що не всі через певні «історичні» чи інші причини вільно володіють українською мовою. «Ми вчимося. Але нам поки важко», - додав він.

На це Лубінець зауважив, що не забороняв Рабіновичу висловлювати його позицію, а лише звернув увагу на законодавство. «Якщо ви вчите українську мову, я думаю, що ви всій країні покажете, що це неважко, і на наступному комітеті, можливо, не наступному, а через декілька комітетів, ми з вами проведемо обговорення законопроектів все ж таки українською мовою», - сказав він.

Своєю чергою, Рабінович звернувся до Лубінця: «Ви готові виділити час зі мною займатися?». Він попросив Лубінця, аби Секретаріат комітету підготував для них «графік індивідуальних занять».

«Даю доручення Секретаріату підготувати робочий час, не менше, ніж одна година, на пленарному тижні, для того, щоб голова комітету, народний депутат Лубінець з головою підкомітету Рабіновичем могли спілкуватися і вивчати українську мову», - сказав Лубінець.

Рабінович уточнив, чи може він з собою брати камеру на ці заняття і робити онлайн-трансляцію.

Дивитися з 2 хвилини 47 секунди.