Зеленський вніс до ВР проект закону про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину / фото УНІАН

В Україні може з'явитися кримінальна відповідальність за незаконний видобуток бурштину у вигляді позбавлення волі на строк від одного до трьох років. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину або переміщення його через митний кордон України" №2059, який зареєстрував у Верховній Раді президент Володимир Зеленський і визначив як невідкладний.

Читайте такожНа Житомирщині спеціальна група поліцейських буде виловлювати бурштинокопачів (відео)

"Незаконний видобуток бурштину карається штрафом від семисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк", - зазначено в документі.

Відео дня

Крім того, реалізація, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину каратимуться ще більшим покаранням - штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів або обмеженням (позбавленням) волі на строк від трьох до шести років.

При цьому перелічені вище злочини, скоєні повторно, або за попередньою змовою групою, або в особливо великих розмірах (понад 100 неоподатковуваних мінімумів), а також злочини, скоєні на територіях природно-заповідного фонду, каратимуться позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів розробити і внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу і видобуток бурштину до 1 жовтня 2019 року.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубки лісу становлять 400 мільйонів доларів на рік.