Магомедов попросив новий уряд не підвищувати податки для бізнесу / фото korupciya.com

Народний депутат України від партії "Опозиційний блок" Муса Магомедов направив звернення до Президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Олексія Гончарука, а також цілої низки міністрів та голів Комітетів із проханням не погоджувати тексти законопроєктів, внесених 30 серпня народним депутатом від партії "Слуга народу" Данилом Гетманцевим.

Йдеться про проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" №1210 та допоміжний до нього законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" №1209.

Читайте також"Крок назад для України": директор PWC розкритикував зміни до Податкового кодексу

Відео дня

За словами Магомедова, проєкти покликані "збільшити податковий тягар для громадян та підприємств" та можуть значно погіршити умови проведення господарської діяльності в Україні.

У зверненні депутат зазначив, що у вказаному законопроєкті закладено низку ризиків для українських підприємств. Зокрема, він:

безпідставно підвищує фіскальний тиск, що шкодитиме проведенню господарської діяльності;

підвищує ставки податків для фізичних осіб більш ніж у 3 рази;

спотворює економічну складову оподаткування та знижує інвестиційну привабливість держави;

в разі його вступу в силу податкове навантаження на гірничодобувні підприємства України стане одним із найвищих у світі;

суперечить світовим практикам оподаткування надр, зокрема критеріям, які описані в Посібнику МВФ по Обкладенню податками видобувних підприємств;

закриє можливості для інвестиційних проектів;

штучно викривлює доступ до правосуддя.

У зв'язку із зазначеними ризиками нардеп висловив прохання "провести детальний аналіз Проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків".

"Прошу не погоджувати та не підтримувати тексти вказаних законопроектів в нинішній редакції, зважаючи на їх нищівний вплив на економіку країни та їх значний фінансовий вплив для підприємств та громадян", – також написав у зверненні Магомедов.

Крім того, нардеп наголосив на необхідності "організації широкого громадського обговорення вищевказаних законопроектів".