ВР сьогодні ухвалила проект закону №1031 у першому читанні / фото УНІАН

Після ухвалення змін до законодавства, що стосується незаконного збагачення, лише 15 із 65 чиновників, щодо яких Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження, можуть підпасти під кримінальну відповідальність.

Читайте такожРада може розглянути звільнення усього складу ЦВК вже завтра – нардеп

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила народний депутат України, член комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова (фракція «Голос»), виступаючи на засіданні парламенту.

Відео дня

Під час обговорення проекту закону, що стосується незаконних активів і покарання за незаконне збагачення (реєстр. №1031), вона зазначила, що відповідно до даного законопроекту, кримінальна відповідальність наступить лише для чиновника, коли він «накрав більше як 14,5 млн грн», а в іншому випадку може бути лише конфіскація автомобіля, квартири, але не буде «конфіскований кеш», за який потім можна буде купити квартиру і авто. Устінова додала, що в сесійній залі є два народних депутати, які не підпадуть під кримінальну відповідальність, щодо яких НАБУ порушило справи за незаконне збагачення, бо сума в 14,5 млн грн буде вищою за ту, в здобутті якої вони підозрюються.

Депутат наголосила, що проаналізувала справи НАБУ, які стосуються незаконного збагачення, при планці в 14,5 млн грн лише 15 із 65 чиновників можуть бути кримінально покарані, а всі решта підпадають під конфіскацію.

«Це не можна назвати криміналізацією незаконного збагачення, а це можна назвати амністією корупціонерів», - вважає Устінова.

Вона запропонувала альтернативний законопроект, яким передбачалася межа, з якою вводиться кримінальна відповідальність за незаконне збагачення в близько 3 млн грн, але зал підтримав президентський законопроект.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 вересня, Верховна Рада 237 голосами ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031).