"Євросолідарність" на певний строк заблокувала підписання закону про імпічмент / УНІАН

13 народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєстрували в парламенті проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 10 вересня про ухвалення в цілому як закон законопроекту про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент) (№1012-П).

Читайте такожЗеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

Як передає кореспондент УНІАН, тексту проекту постанови на сайті парламенту поки ще не оприлюднено.

Відео дня

Серед авторів проекту постанови, зокрема, Ірина Геращенко, Ірина Луценко та Артур Герасимов.

Як відомо, доки такий проект постанови не буде розглянуто Радою та відхилено, закон, щодо якого він зареєстрований, не може бути підписаний головою парламенту та переданий на підпис президенту.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня Верховна Рада 245-ма голосами ухвалила в цілому як закон законопроект «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)» (№ 1012).

Перед цим парламент ухвалив у першому читанні законопроект про імпічмент, і коли надійшла пропозиція про ухвалення його одразу в другому читанні, ряд депутатів заявили, що в них є зауваження. Відповідно до ст. 102 Регламенту ВР, за рішенням Верховної Ради допускається остаточне прийняття законопроекту одразу після першого читання, але якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювання, і якщо не надійшли зауваження до його змісту від народних депутатів, інших суб’єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апарату ВР.

Так, відбулось голосування за те, що законопроект не потребує доопрацювання, яке підтримали представники фракції «Слуга народу», але ряд народних депутатів заявили про свої зауваження до законопроекту.

Крім того, у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради висловлено низку зауважень до законопроекту.

Після ухвалення закону в цілому у сесійній залі зчинився галас. Проти його ухвалення з порушенням регламенту протестували всі фракції, крім «Слуги народу».

У фракціях «Голос» та «Європейська солідарність» заявили, що закон було ухвалено з грубими порушеннями Регламенту ВР.