Порошенка викликали на ранок 3 жовтня / Фото УНІАН

Народний депутат, екс-президент України Петро Порошенко не з’явився на допит до Державного бюро розслідувань у справі щодо організації незаконного перетину кордону України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речниця Державного бюро розслідувань Анжеліка Іванова повідомила на брифінгу.

Читайте такожНезгодний з "формулою Штайнмаєра" Порошенко три роки тому "топив" за неї (відео)

Відео дня

"Петра Порошенка сьогодні викликали до ДБР на 10.00 на допит у кримінальному провадженні, яке стосується ймовірної організації незаконного переправлення через кордон осіб з використанням завідомо підробних документів", - заявила вона.

Іванова зауважила, що Порошенко на допит не з’явився. "Є певний документ, який опублікований на одному з інтернет-ресурсів, від адвоката з його позицією про те, що сьогодні відбувається засідання Верховної Ради України. Але, коли ми надсилаємо повістки, в тому числі через апарат Верховної Ради, не можемо вгадати, коли відбудеться те чи інше засідання. Але нас звинувачують, що це нами робиться якимось чином спеціально... Єдине, що в цій ситуації ми можемо зробити, це направити повторну повістку через апарат Верховної Ради», - сказала Іванова.

Як повідомляв УНІАН, 6 серпня Державне бюро розслідувань заявило про відкриття кримінального провадження щодо можливої організації Порошенком незаконного переправлення осіб через держкордон під час поїздки на Мальдіви у 2018 році.

У відомстві зауважили, що розслідуються ймовірні дії Порошенка та службових органів митної і прикордонної служб щодо організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів під час поїздки на Мальдівські острови у 2018 році.

Досудове розслідування розпочато за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Довідка УНІАН. Журналісти проекту "Схеми" провели розслідування і з’ясували, що Порошенко з 1 по 8 січня 2018 року провів різдвяну відпустку на Мальдівах. Він летів на приватному літаку разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що ці особи не проходили паспортний контроль та подорожували під іншими іменами. За підрахунками "Схем", президент витратив на відпустку щонайменше 500 тис. доларів.

Водночас у прес-службі тодішнього президента повідомляли, що Порошенко 2018 рік зустрічав удома, кілька днів провів в Івано-Франківській області та відвідав з приватною поїздкою Мальдіви.

Також Порошенко заявляв, що під час поїздки на Мальдіви перетинав кордон з власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників і сам сплачував за переліт і проживання у готелі.