Високий представник ЄС назвала останній обмін “хорошими новинами” / УНІАН

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголошує, що Євросоюз продовжує закликати Російську Федерацію звільнити усіх незаконно затриманих і взятих під варту українців.

Про це Могеріні заявила під час дебатів у Європарламенті щодо ситуації в Україні.

Читайте такожЗеленський розповів, за яких умов та коли пройде наступний обмін з Росією

Відео дня

Вона заявила, що Євросоюз вітає останній обмін утримуваними особами між Україною і Росією, і зокрема в рамках обміну до України повернулися затримані Росією у листопаді 2018 року 24 українські моряки, а також режисер Олег Сенцов (який став лауреатом премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова).

Також, високий представник ЄС назвала останній обмін “хорошими новинами”.

“Ми завжди заохочуватимемо кожен крок, який зможе наблизити нас до урегулювання. Ми продовжуємо закликати Росію звільнити усіх незаконно взятих під варту українців і забезпечити вільне проходження у Керченській протоці у відповідності з міжнародним правом”, - наголосила Могеріні.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ до України повернулись 24 військовополонених моряка і 11 політв'язнів. Серед них: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

3 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1 + 1» висловив сподівання, що наступного тижня відбудеться масштабний обмін утримуваними особами з Росією.

«Ви бачите, що нам вдалося обміняти наших людей. Найближчим часом, я сподіваюся, і це буквально наступного тижня ми плануємо ще масштабніший обмін», - наголосив Пристайко.

9 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що дата наступного обміну утримуваними між Україною та Росією буде відома після зустрічі лідерів «нормандської четвірки».