У "Слузі народу" прокоментували питання щодо референдуму / фото УНІАН

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко припускає, що законопроект про інструменти народовладдя і, зокрема, про референдум, може бути напрацьований до кінця року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам перед засіданням фракції.

Читайте такожРада прийняла закон про "штрафи" за прогули нардепів

Відео дня

Коментуючи ініціативи провести всеукраїнський референдум щодо відкриття ринку землі, Корнієнко зазначив, що проблему ринку землі потрібно вирішувати, а не «створювати спеціально для вирішення проблеми з ринком землі зараз ще і проблему із законом про референдум, якого немає».

«Його треба приймати, є кілька принципових підходів, як це робити. Є законопроект «Батьківщини», є якісь напрацювання наших депутатів. Але треба визначатися», - сказав він.

На уточнення про те, що питання про референдум було однією з передвиборчих обіцянок, Корнієнко зауважив, що «ми працюємо зараз над системним законопроектом щодо народовладдя і здійснення народовладдя».

«У нас були зміни в Конституцію, ми пропонували щодо законодавчої ініціативи народу, так званої. І дійсно, щодо народовладдя — це комплексне питання. Треба його розглядати і в сукупності з проектом «держава в смартфоні», і діджиталізацією — давати електронні інструменти людям висловлюватись», - вважає Корнієнко.

Так, підсумував він, йдеться не лише про референдум, а в Конституції є такий термін як «інші форми безпосередньої демократії».

«Це якраз можуть бути такі обговорення, такі різні плебісцити, і так далі, - там, де буде можливість, витримавши всі позиції закону, зберігши таємність голосування, але опитувати якісно людей», - зазначив депутат.

Крім того, на запитання про те, коли «Слуга народу» може подати законопроект про референдум, Корнієнко відповів, що законопроект не подаватиметься як альтернативний до законопроекту фракції «Батьківщина».

«Він (законопроект – УНІАН), мабуть, все-таки буде не просто про референдум, а більш широко — про інструменти народовладдя і, зокрема, про референдум», - сказав представник фракції і висловив думку, що це відбудеться до кінця року.