Марія Захарова / REUTERS

У МЗС РФ не розглядають вимогу розпустити «Л/ДНР» як відображення позиції «Києва цілком».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

«З приводу розпуску «ЛНР» і «ДНР» - це все-таки заяви не офіційної особи, принаймні, ми її не розглядаємо таким чином, що вона відображає позицію Києва цілком», - сказала Захарова.

Відео дня

Спікер зазначила, що бачила таку заяву, але не знає, чому вона була зроблена.

Читайте такожУ Путіна прокоментували вимогу України розпустити "ЛДНР"

«Ми говорили не раз, таких заяв багато, і наскільки вони сприяють консолідації не лише суспільства, а й, власне кажучи, країни на базі «Мінська» - нікому невідомо. На наш погляд, такі заяви завдають удару саме по первинному завданню - а саме реалізації Мінських домовленостей», - сказала Захарова.

На її думку, реалізація Мінських домовленостей має створити «атмосферу довіри між людьми, які проживають у різних регіонах і мають різні погляди на майбутнє українського суспільства».

«На мій погляд, потрібно спиратися на консолідовану позицію, яка озвучується на відповідних рівнях, а ще виходити з того, що примат закладений в усіх передвиборчих виступах нинішньої команди - це рух у напрямку миру, щоб дати країні шанс на майбутнє, в тому числі, на основі Мінських домовленостей», - сказала Захарова.

Вона підкреслила, що такі заяви «точно не мають додаткової вартості до цього процесу».

При цьому спікер припустила, що представники України повинні розшифрувати, що мається на увазі.

«Розумієте, ми бачимо лише уривок фрази, може це і вся фраза, може там є ще якесь філософське наповнення, важко ж зрозуміти, що мається на увазі, і хто і як планує реалізувати заявлене. Виникає ще більше запитань, які викликають ще більшу недовіру, антагонізм у людей, які з усіх боків навпаки заявляють про бажання прийти до спільного бачення майбутньої консолідації», - сказала вона.

Читайте такожЗеленський вважає передчасними розмови про застосування "формули Штайнмаєра"

Як повідомляв УНІАН, 15 жовтня в Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі українська сторона назвала умови, за яких можливе виконання політичного блоку Мінських угод.

Речниця представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер зазначила, що в підгрупі з соціально-економічних питань українська сторона знову порушувала питання відмови в ОРДЛО від рублевої зони і про повернення української державної та приватної власності, в тому числі, і відновлення сплати податків в український державний бюджет у суворій відповідності з українським законодавством.

За словами Оліфер, українська сторона наголосила, що виконання політичного блоку питань Мінських угод можливе лише за умови здійснення таких пунктів: розпуск квазіутворень «Л/ДНР» і цілковите припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки, розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення, забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів, а також встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою російсько-українського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінськими угодами.