Суд ООН має розпочати по суті розгляд позову України / expres.ua

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй заявив, що має юрисдикцію розглядати позов України проти Росії відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Засідання суду в Гаазі транслювалося на сайті ООН.

Резолютивну частину рішення суду щодо заперечень Росії по юрисдикції оприлюднив президент Міжнародного суду ООН суддя Абдулкаві Ахмед Юсуф.

Відео дня

“Суд 15 голосами проти одного відхиляє попередні заперечення, порушені Російською Федерацією, що у суду немає юрисдикції на основі ст. 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації”, - наголосив Юсуф.

Читайте такожСуд в Гаазі у справі про дискримінацію в Криму - онлайн-трансляція

Також він сказав, що “одноголосно відхиляє попередні заперечення, порушені Російською Федерацією, з приводу прийнятності позову України у зв’язку з претензіями відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації“.

Крім того, суд 15 голосами проти одного вважає, що “має юрисдикцію на основі ст. 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації розглядати позов, поданий Україною відповідно до цієї конвенції, і що позов стосовно цих претензій прийнятний”.

Таким чином, суд має розпочати по суті розгляд позову України.

Як повідомили УНІАН у Міністерстві закордонних справ України, за конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, офіційний Київ стверджує, що "Росія впроваджує кампанію із расової дискримінації та культурного знищення кримських татар та українців в окупованому Криму".

В МЗС заявили, що позиція України полягає у тому, що "Російська Федерація як окупаційна влада Криму проводить систематичну кампанію культурного знищення неросійського населення шляхом дискримінації".

Українські дипломати нагадали, що "після незаконного вторгнення в Крим, РФ організувала фіктивний «референдум» на тлі залякувань та насильства, спрямованих проти неросійського населення".

У позові України йдеться, що "Росія продовжує свою дискримінаційну кампанію із самого початку спроби анексії, зокрема, зосереджуючи зусилля на кримських татарах та етнічних українцях Кримського півострова".

Також в МЗС наголосили, що "конкретними прикладами дискримінації з боку Росії є: заборона Меджлісу кримськотатарського народу; висилка та переслідування кримськотатарських лідерів; зникнення та вбивства кримськотатарських активістів; свавільні обшуки та арешти; тиск на ЗМІ; а також придушення української та кримськотатарської мов".

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй заявив, що має юрисдикцію розглядати позов України проти Росії через фінансування нею тероризму, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.