Денісова просить польську сторону вжити заходів для захисту Ігоря Мазура / Фейсбук Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до уповноваженого з громадянських прав Республіки Польща Адама Боднара з проханням вжити заходів для захисту українця Ігоря Мазура, що був затриманий 9 листопада на кордоні в Польщі за запитом Росії.

Читайте такожЗатримання Мазура в Польщі: в МВС говорять про зловживання Росією статутом Інтерполу

Як повідомила омбудсмен у Facebook, сьогодні вона зустрілася з дружиною Мазура та поспілкувалася телефоном із ним та генеральним консулом України в Любліні Василем Павлюком про подальші спільні дії.

Відео дня

Денісова зазначила, що затримання українця відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами, що свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу та неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для політично вмотивованих переслідувань українців.

«Через це в невідкладному порядку звернулась до уповноваженого з громадянських прав Республіки Польща пана Адама Боднара з наполегливим проханням надати правову оцінку неправомірним діям щодо політично мотивованого затримання українського громадянина та вжити відповідних заходів для його захисту», - йдеться у повідомленні.

Крім того, омбудсмен наголосила, що міністр юстиції Денис Малюська особисто опікується питанням звільнення Мазура та відпрацьовує механізм його захисту, аби не допустити екстрадиції українця до РФ.

«Наголошую, що боротьба за звільнення Ігоря Мазура – триває! Підтримка та максимальний розголос інформації про його справу – запорука повернення громадянина України на Батьківщину», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, 9 листопада в Польщі за запитом Росії затримали одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана війни на Донбасі, співробітника Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини Ігоря Мазура (позивний «Тополя»). До Польщі він їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек.

У Росії звинувачують Мазура у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у бойових діях на території Чечні. У цій справі фігурують також український екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та колишні українські в’язні Кремля Микола Карп’юк і Станіслав Клих, звільнені в межах обміну між Україною та Росією 7 вересня.

Сам Мазур російські звинувачення відкидає.

10 листопада польська прокуратура відпустила Мазура на поруки українського консула у Любліні. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту Мазур проживатиме в генеральному консульстві у Любліні.