Суд повернув Щеголєву паспорт України / фото УНІАН

20 листопада Шевченківський суд Києва повернув паспорт громадянина України колишньому начальнику Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області Олександру Щеголєву, який підозрюється в організації силового розгону Майдану 18-19 лютого 2014 року.

Про це розповіла адвокат родин Небесної Сотні Марина Ліліченко, повідомляє "Громадське радіо".

Читайте такожСьогодні в Україні відзначають День гідності та свободи (відео)

Відео дня

За її словами, суд повернув Щеголєву український паспорт, але не повернув закордонний.

Незважаючи на це, на думку адвоката, ризик втечі обвинуваченого залишається.

"Це вже не буде запобіжником – пересуватися йому по країні. І з українським паспортом він може виїхати у країни СНД", – зазначила Ліліченко.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2016 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Олександра Щеголєва за організацію силового розгону Майдану 18-19 лютого 2014 року.

За даними ГПУ, Щеголєв, діючи у складі організованої групи, до якої входили колишні високопосадовці, з метою розгону мітингувальників з Майдану Незалежності 18 лютого 2014 року прийняв рішення про проведення працівниками СБУ за підтримки органів внутрішніх справ антитерористичної операції, в результаті якої загинули та постраждали люди.

Щеголєву було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який неодноразово продовжували.

26 червня 2019 року суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, базуючись на рішенні Конституційного суду, який дозволив обирати альтернативні запобіжні заходи, крім тримання під вартою особам, що підозрюються або обвинувачуються в тяжких та особливо тяжких злочинах.

Щеголєв – єдиний із високопосадовців часів президентства Віктора Януковича, над яким триває суд за переслідування учасників Майдану.