На Порошенка відкрили справу через держзраду / фото УНІАН

Екс-президент України, чинний народний депутат Петро Порошенко вважає порушене проти нього кримінальне провадження за фактом можливого вчинення державної зради «підтвердженням подвійних стандартів Російської Федерації».

Про це він заявив в інтерв'ю російській службі Радіо Свобода.

На думку Порошенка, президент Росії Володимир Путін, з одного боку, «їде до Парижа, де говорить про необхідність імплементації Мінських угод», а з іншого - «реалізує свої помисли» через представників колишнього українського лідера Віктора Януковича, який втік до Росії.

Відео дня

Порошенко висловив упевненість, що керівництво Державного бюро розслідувань понесе відповідальність «за те беззаконня, яке вони тут вчинили».

Коментуючи нещодавній саміт «нормандської четвірки», на якому вперше відбулася очна зустріч нинішнього президента України Володимира Зеленського з Путіним, Порошенко заявив, що не може назвати переговори в Парижі кроком уперед, але також і не вважає їх двома кроками назад.

Колишній президент зазначив, що до учасників переговорів була донесена позиція, яку підтримує очолювана ним партія «Європейська солідарність» і її парламентські партнери по опозиції, - незаперечність європейського та євроатлантичного вибору України, а також неприпустимість зняття з Росії відповідальності за анексію Криму і компромісу щодо суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте також"Підстав для ейфорії нема": Порошенко прокоментував "нормандську зустріч"

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом можливого вчинення державної зради екс-президентом України Петром Порошенком під час підписання Мінських угод. Прес-секретар Держбюро розслідувань Анжеліка Іванова повідомила УНІАН, що за результатами розгляду заяви з приводу вчинення Порошенко можливої державної зради в ході підготовки і проведення 11-12 лютого 2015 року переговорів про зміст документа під назвою «Комплекс заходів, спрямованих на виконання Мінських угод», внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато розслідування.

Попередня кваліфікація кримінального злочину: ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

У свою чергу колишній заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов у своєму Телеграм-каналі написав, що справу стосовно Порошенка відкрито за його заявою.

Довідка УНІАН. У Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори про врегулювання ситуації на Донбасі за участю президента України Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.

За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини та РФ про підтримку цих заходів.