У Раді хочуть покарати нардепів, які пропустили понад 30% засідань парламенту / фото УНІАН

Регламентний комітет Верховної Ради просить спікера Дмитра Разумкова скасувати виплати 81 депутату, які пропустили в листопаді понад 30% засідань парламенту.

Про це йдеться в рішенні комітету від 12 грудня, повідомляє LIGA.net.

Комітет проаналізував відомості про облік робочого часу нардепів, які в листопаді без поважних причин не брали участі в більш ніж 30% голосувань і не були на більш ніж 50% засідань комітетів.

Відео дня

У зв'язку з цим вони звернулися до Разумкова з поданням про видачу розпорядження про припинення виплат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, за листопад 2019 року 81 депутату.

Читайте такожЯк депутати за прогули грошима відкупилися

Серед них - депутати від "Слуги народу" Максим Бужанський та Олександр Дубінський, представники "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко, Ілля Кива, Вадим Новинський, Сергій і Юлія Льовочкіни, Наталя Королевська, Вадим Рабінович, заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв та екс-президент України народний депутат "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

Згідно із законодавством, нардепу щомісяця відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, в розмірі місячної зарплати. Наприклад, за вересень Порошенко отримав 42 тисячі гривень зарплати.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо припинення відшкодування депутатам витрат на депутатські повноваження за прогули.

Закон "Про статус народного депутата України" набув чинності з 1 листопада.

У ньому визначається, що народному обранцю протягом всього строку виконання депутатських повноважень щомісячно видаються кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера, а також відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню.

Так, ухваленим законом встановлюється, що, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30% голосувань при прийнятті рішень на пленарних засіданнях парламенту або у більш як 50% засідань комітету ВР, до складу якого його обрано, такому депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Припинення відшкодування депутату витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, здійснюється за розпорядженням голови ВР, яке видається на підставі рішення комітету, до компетенції якого належать питання депутатської етики, що приймається на основі відомостей щодо обліку робочого часу народних депутатів, наданих Апаратом ВР.