Вже 14 січня парламент зможе розглянути у другому читанні законопроект про земреформу / УНІАН

Верховна Рада може розглянути законопроєкт про ринок землі на пленарному засіданні 14 січня.

Читайте такожОбмеження на концентрацію землі: скільки гектарів можна буде купити в одні руки

Таку заяву у Facebook зробив радник прем’єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак.

Відео дня

За його словами, в Раді дотримані всі процедурні норми для розгляду законопроєкту №2178-10.

«По регламенту текст до другого читання має бути наданий за 10 днів до дати розгляду. Тільки що порівняльна таблиця з’явилася на порталі ВР. Відповідно першого пленарного дня 14 січня парламент вже може проголосувати за земреформу. Всі формальні процедури виконані», - наголосив він.

Радник розповів, що до 6 сторінок законопроекту було подано 4018 правок на 2528 сторінках. Понад 2000 з них стосується референдуму.

«Саме слово референдум в таблиці змін зустрічається 4178 [разів]. Частіше ніж будь-яке інше слово. По факту це є законодавчим спамом, бо референдум необхідно виписувати не в земельному кодексі, а в іншому законі. Всі правки об'єднані в 9 блоків, в кожному з яких підтримано системну правку. Розгляд в залі пропонується зробити по 119 статті регламенту ВР», – повідомив Мушак.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), рекомендований профільним комітетом, який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

До цього проекту закону було подано понад 4 тис. поправок. Президент України Володимир Зеленський запевнив, що громадяни інших держав й іноземні компанії отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі. Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щороку приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.

28 грудня Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроект про ринок землі з поправками у другому читанні.