Ілюстрація / REUTERS

В Україні 9 січня оголошено днем жалоби у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ під Тегераном.

Про це повідомляє сайт Офісу президента.

Читайте такожАвіакатастрофа літака МАУ: сьогодні до Ірану вилітають українські фахівці

Відео дня

Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ. Документом зокрема скасовуються розважально-концертні заходи, вносяться відповідні зміни до програм теле- та радіопередач. 

"З метою вшанування пам’яті загиблих Президент постановив приспустити державні прапори України на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій" - йдеться в повідомленні.

Володимир Зеленський записав відеозвернення у зв'язку з авіакатастрофою літака МАУ Boeing-737 під Тегераном. Відео було опубліковано зранку 9 грудня на сторінці президента у Facebook.

Зеленський висловив співчуття родичам та близьким загиблих та пообіцяв, що родинам українців держава надасть всю необхідну допомогу.

"Безперечно, пріоритетом для України є встановлення причин авіакатастрофи. Ми обов'язково дізнаємось правду. Для цього буде проведено детальне та незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права", - зазначив президент.

Він також нагадав, що розслідування катастрофи здійснить комісія створена іранською стороною і до Тегерану вже прибули українські представники для з'ясування причин катастрофи.

"Сьогодні я проведу телефонну розмову з президентом Ірану щодо посилення співпраці з українською стороною для встановлення істини. Закликаю міжнародну спільноту, зокрема Канаду долучитися до розслідування обставин авіакатастрофи", - додав Зеленський.

Президент анонсував позапланові перевірки українських авіакомпаній та рекомендував українцям поки утримуватися від відвідин Ірану та Іраку.

Президент України закликав міжнародну спільноту, зокрема Канаду, долучитися до розслідування обставин авіакатастрофи українського літака. 

«Це не тема для хайпу, лайків у соцмережах, сенсацій та конспірологічних теорій. Нам потрібні терпіння, витримка та мудрість. А ще ця страшна історія повинна навчити всіх нас — і кожного громадянина України, і кожного світового лідера — цінувати людські життя. І робити це до того, як вони так стрімко й болюче обриваються», — сказав Зеленський. 

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту Тегерана в 06.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні. 

Офіс генпрокурора вже розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей).

На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.