Фото: REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва рекомендує парламенту підтримати заяву, якою покладається відповідальність на Іран за збиття літака "Міжнародних авіаліній України".

Як передає кореспондент УНІАН, в заяві висловлюються співчуття родинам загиблих та парламентам країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі.

Під час засідання комітету найбільша суперечка точилася навколо питання щодо висвітлення авіакатастрофи з боку української влади.

Відео дня

Представники фракцій «Європейська солідарність» та «Голос» наголошували на тому, що інформування було непрофесійним, особливо що стосується перших повідомлень, де йшлося про нібито непрофесійність екіпажу чи поломки літака.

У відповідь представники фракції «Слуга народу» наголошували на фаховому висвітленні події, на зваженості позиції української влади під час інформування населення.

В результаті не було підтримано пункт, на якому наполягала опозиція, що ВР звертається з закликом до органів влади здійснювати фахове інформування населення щодо розслідування авіакатастрофи.

Чотири народних депутати – представники опозиції утрималися при голосуванні за заяву, а вісім членів комітету підтримали її.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко наголосила на тому, що оскільки не досягнуто компромісу, то опозиція зареєструє альтернативний проект заяви з даного питання.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Читайте такожПристайко: поки немає дати передачі чорних скриньок літака МАУ

В перші години після трагедії посольство України в Ірані називало можливою причиною катастрофи літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ аварію двигуна літака. Також зазначалося, що «версія теракту виключається».

Згодом цю інформацію було змінено. «Інформація щодо причин авіакатастрофи з'ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру», - заявили тоді в дипломатичній установі.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.