Фото: REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону “Про внесення змін до закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (№ 2343).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 340 народних депутатів.

Законопроектом передбачено, що мінімальний розмір посадового окладу військовослужбовця (крім військовослужбовця строкової служби) не може бути меншим за розмір двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, а мінімальний розмір окладу за військовим званням – одного розміру такого прожиткового мінімуму.

Відео дня

Законопроектом також передбачено, що військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження такої служби надається відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад.

Крім того, згідно з проектом закону, військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які перебувають у довготривалому відрядженні за межами України, дозволяється за їх бажанням об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість об'єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Законопроектом передбачено, що за бажанням військовослужбовців частина щорічної основної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої військовослужбовцям щорічної відпустки не повинна бути менше ніж 15 календарних дні. При цьому зазначається, що порядок виплати військовослужбовцям грошової компенсації замість частини щорічної основної відпустки визначається Кабінетом міністрів.

Відповідно до законопроекту, військовослужбовцям строкової військової служби може надаватись додаткова відпустка як заохочення строком до 5 діб.

Також законопроектом передбачено, що військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) надаються додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження грошового забезпечення та інші види відпусток відповідно до законодавства про відпустки.

Читайте такожВР звернулася до Ірану з закликом визнати свою повну відповідальність за збиття українського літака - заява

Крім того, законопроектом пропонується встановити, що у разі відсутності службового житлового приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової служби), які не перебувають у шлюбі, розміщуються безплатно у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні – у сімейних гуртожитках. При цьому зазначається, що у разі відсутності можливості розміщення зазначених військовослужбовців у спеціально пристосованих казармах та сімейних гуртожитках, а також у разі відсутності службового житлового приміщення для забезпечення осіб офіцерського складу, військова частина зобов’язана орендувати для таких військовослужбовців та членів їх сімей житло або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (винайм) житлового приміщення.