Захист п'ятого президента заявив, що Порошенка офіційно не викликали повістками на допит 21 січня / фото УНІАН

Екс-президент Петро Порошенко не отримував жодної повістки на допит у Державному бюро розслідувань на сьогодні, однак 24 січня планує прийти на допит у справі щодо підписання Мінських угод.

Про це адвокат Порошенка Ігор Головань заявив кореспонденту УНІАН, коментуючи відмову екс-президента прийти сьогодні на допит до ДБР.

За словами захисника, виконуючий обов’язки керівника Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький діє проти Порошенка за політичним замовленням.

Відео дня

Читайте такожДБР готує документи щодо примусового приводу Порошенка на допит

“Корецький — відомий герой з відомих записів “Трубу прорвало” (анонімний Telegram-канал, на якому оприлюднювались записи незаконно прослуханих розмов нібито екс-директор ДБР Романа Труби — УНІАН). Це особа, яка діє за політичним замовленням звільненого тепер Труби. Очевидно, замовлення ще зберігає силу”, - сказав адвокат.

Також він спростував слова Корецького, який стверджував, що Порошенка сьогодні офіційно повістками викликали на допит.

“Вони брешуть. Це провокація, спрямована на створення штучних обставин з метою тиску на Порошенка. Жодних повісток Порошенко не отримував”, - сказав Головань.

Він також додав, що, згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу, повістка на допит має бути вручена особі не пізніше, ніж за три доби до допиту.

За словами Голованя, вчора, коли Порошенко прийшов до ДБР, його запрошували на допит на сьогодні, однак при цьому не була дотримана норма щодо завчасності запрошення, а, отже, на переконання адвоката, повістка вручена з порушенням, і це є поважною підставою не з’являтися на допит.

Коментуючи заяву Корецького щодо можливого застосування до Порошенка примусового приводу на допит, адвокат сказав, що оскільки Порошенко є народним депутатом, то слідчі ДБР повинні узгодити це питання з генпрокурором і викликати Порошенка до суду, що розглядатиме клопотання про привід на допит.

Читайте такожСкандальний суддя Вовк знову обраний головою Окружного адмінсуду Києва

«Дійсно, вчора відбулася зустріч з Корецьким, де були вручені повістки на 24, 31 січня та 11 лютого, а стосовно сьогодні ми їм сказали, що повістка вручається за три дні. Також хочу нагадати, що всі заходи, пов’язані з обмеженням свободи, окрім негласних слідчих дій та обшуку, мають прийматися судом за участі народного депутата, навіть якщо мова йде про привід до суду. До того ж це має бути узгоджено з генеральним прокурором», - сказав Головань.

Разом з тим адвокат додав, що не має інформації про кримінальне провадження щодо ймовірного порушення закону при призначенні першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки. Він наголосив, що раніше не чув про таку справу і про те, що в ній як свідок фігурує Порошенко.

”Ми з’ясуємо це питання. Воно для нас нове”, - сказав Головань.

Водночас він запевнив, що 24 січня Порошенко прийде до ДБР на допит.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 січня, Порошенко не з’явився на допит до ДБР.

Його викликали на допит як свідка у провадженні від 12 листопада 2019 року.

Як заявив виконуючий обов’язки керівника Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький, це провадження стосується законності дій Порошенка при призначенні першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. Також Корецький заявив, що у ДБР готують документи щодо примусового приводу екс-президента на допит.

Посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки з 31 липня 2018 року по 12 квітня 2019 року обіймав Сергій Семочко. За даними журналістського розслідування, Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з даними розслідування, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Раніше Головань повідомив, що Порошенка викликали до ДБР на допити на 24 січня (справа про Мінські угоди), на 31 січня (справа моряків) та на 11 лютого (справа про судову реформу).