Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія повинна захотіти віддати Україні окуповані території.

Про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, яка транслюється на сайті заходу.

Читайте такожЗеленський: не зовсім коректно говорити "війна в Україні", це - війна в Європі (відео)

Відео дня

«Я відчував це, чесно скажу, цього (припинення війни на Донбасі – УНІАН) хоче Європа, але потрібно, щоб цього захотіла Росія. РФ повинна захотіти віддати нам нашу землю», - заявив Зеленський.

На його думку, територіальну цілісність може зберегти лише сильна армія, НАТО та ядерна зброя.

«Зараз ми всі розуміємо, що, на жаль, сильна армія чи ядерна зброя, чи НАТО є захистом незалежності і територіальної цілісності тієї чи іншої країни. Ніякі документи, ніякі підписанти, ніякі меморандуми не захищають. Це ми вам кажемо, як українці, на своєму прикладі, тому я не вірю у будь-які «папери», - додав глава держави.

Він висловив переконання, що у нинішньому столітті панує «право сильного».

«І, чесно, всім країнам така моя пропозиція з особистого досвіду - не можна вірити в будь-які документи. Ніхто нічого не гарантує, на жаль, хоча ми з вами дуже багато говоримо про міжнародне право. ХХІ століття - право сильного», - наголосив Зеленський.

Зеленський порадив усім країнам не вірити в документи, адже "ніхто нічого не гарантує".

Нагадаємо, у день відкриття 56 Конференції з питань безпеки там поширили план припинення війни в Україні. Документ, створювали міжнародні організації у співпраці з Росією. Згадок про російську агресію там уникають. Натомість пропонують Україні відновити співпрацю з РФ без повернення Криму. 

МЗС України план засудило і заявило, що текст не відповідає офіційній позиції держави. Організатори згодом визнали, що на сайті документ опинився випадково і текст звідти прибрали.