Ілюстрація \ REUTERS

Голова Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас назвав основні реформи, які Україна має втілити у 2020 році.

Читайте такожУ Євросоюзі хочуть почути пропозиції Києва щодо "Нової зеленої угоди" - посол

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на "Форумі реформ: на шляху до Вільнюса". "Багато реформ досі впроваджується - земельна реформа, реформа ринку праці, реформа освіти. Якщо вони будуть втілені належним чином - вони зроблять Україну набагато ефективнішою для життя і процвітання української економіки", - сказав Маасікас.

Відео дня

Водночас посол ЄС наголосив, що перед Україною продовжують стояти багато викликів. За його словами, зокрема, йдеться про зміцнення верховенства права і боротьбу з корупцією, які залишатимуться пріоритетами не в останню чергу для зростання рівня економіки.

Також Маасікас зазначив, що після очищення банківського сектора необхідні подальші зусилля для відновлення довіри громадян до фінансових установ, зокрема, треба забезпечити незалежність Національного банку та покращити корпоративне управління державними банками.

"І дехто запитає, особливо від громадянського суспільства, з боку громадян: більше 15 мільярдів доларів платників податків було витрачено на очищення банківського сектора, чи повернуть щось платникам податків? Чи хтось повертатиме привласнені і викрадені кошти?", - сказав Маасікас.

Окремо він додав, що в Україні давно назріла необхідність ухвалення законопроектів про внутрішній водний транспорт і про залізничний транспорт.

"І після років дуже обмеженого прогресу ми сподіваємося побачити цього року результати у галузі реформування і приватизації державних підприємств", - наголосив Маасікас.

Крім того, посол ЄС зазначив, що ключовим елементом енергетичного ринку, який функціонує належним чином, має стати незалежний енергетичний регулятор.

"Він був створений за законом, і тепер має розпочати роботу. І він також має слугувати прикладом для створення регуляторних органів з телекомунікацій і з атомної енергії. Стосовно атомного регулятора - ЄС виділяє кошти, але вони будуть доступними лише тоді, коли буде ухвалений закон, і створено новий регулятор", - наголосив Маасікас.