Чим відомий Денис Шмигаль / фото УНІАН

Кілька днів тому в мережі з'явилася інформація про майже неминучу відставку прем'єра Олексія Гончарука. Спочатку ЗМІ «сватали» на посаду нового прем'єра ветерана української політики Сергія Тігіпка, але такі чутки спростував глава парламентської фракції СН Давид Арахамія.

Читайте такожВіце-спікер ВР прокоментував можливість відставки Гончарука

Тим часом в мережі почали розганятися нові чутки: оскільки голосів за нового прем'єра нібито не вистачає, після відставки Гончарука виконуючим обов'язки глави уряду може стати віце-прем'єр Денис Шмигаль, призначений в уряд лише місяць тому.

Ім'я Дениса Шмигаля майже не фігурує в гучних заголовках новин останніх місяців. УНІАН зібрав у мережі все, що відомо про чиновника.

Хто такий Денис Шмигаль

Біографію Дениса Шмигаля приводять на сайті уряду. Уродженець Львова, він закінчив «Львівську політехніку» у 1997 році. У 2003 році став кандидатом економічних наук. Кар'єру на держслужбі почав у 2009 році, до 2013 року працював у Львівській облдержадміністрації.

У 2014 році став заступником начальника ГУ Міндоходів Львівської області. У 2015-2017 роках працював на різних топ-посадах в торгово-виробничій компанії «Львівхолод», у 2017-2019 обіймав посади в «ДТЕК Західенерго».

З серпня 2019 по квітень 2020 року – голова Івано-Франківської ОДА. 4 лютого був призначений на посаду віце-прем'єр-міністра України – Міністра розвитку громад і територій України.

Сам Шмигаль розповідав журналістам, що працювати в уряді йому запропонував президент Володимир Зеленський, а потім і прем'єр Олексій Гончарук. Коли Рада розглядала питання про призначення Шмигаля, прем'єр окремо відзначав успіхи кандидата у роботі на посаді голови Івано-Франківської ОДА.

В інтерв'ю ЗМІ Шмигаль називав пріоритетами своєї роботи на рік «завершення централізації, успішний початок реформи в будівельній галузі та початок великого будівництва в країні».

Шмигаль в політиці

У 2014 році Денис Шмигаль балотувався до Верховної Ради як самовисуванець по 121 виборчому округу у Львівській області. Спроба пробитися в парламент не принесла успіху, його підтримали всього 188 виборців.

Роком пізніше він балотувався до Львівської облради від партії «Народний контроль». Так само безуспішно.

Декларація Дениса Шмигаля

Згідно декларації Дениса Шмигаля за 2018 рік, він володіє гаражем і земельною ділянкою в 2200 квадратних метрів у Львівській області. На його дружину Катерину водночас оформлено житловий будинок на 215 квадратних метрів, кілька земельних ділянок та нежитлова будівля площею понад 400 квадратних метрів.

Дружина Шмигаля також володіє Land Rover 2016 року випуску вартістю майже 832 тисячі гривень.

У 2018 Денис Шмигаль заробив близько 3,5 мільйонів гривень на посадах в ДТЕК. Його дружина задекларувала 200 тисяч доходу від відчуження рухомого майна.

Подружня пара тримає 115 тисяч доларів готівкою.