Міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО презентував систему супутникового моніторингу та дистанційного керування мобільними об’єктами «Дрозд», яку взяли на озброєння працівники столичної Державної служби охорони.

Про це УНІАН повідомили в Департаменті зв`язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України.

„Від сьогодні Державна служба охорони, крім ретельного патрулювання, переходить на новітні технології - це те, що необхідно робити з усією міліцією”, – зазначив Ю.ЛУЦЕНКО.

Відео дня

За його словами, ця система відеоспостереження дозволяє бачити на центральному пульті як на місці, так і в Київському Главку міліції в постійному режимі пересування автопатрулів, а в перспективі й піші патрулі.

Як додав міністр, цей пристрій має унікальні можливості відслідковування перебування людини, в тому числі дітей. “Тож, якщо батьки хвилюються за безпеку своєї дитини, вони мають змогу контролювати її упродовж дня, за потреби - постійно бачити, де вона перебуває. Всього за 600 доларів разової оплати батьки зможуть укласти договір із Державною службою охорони. В разі ж виникнення якоїсь небезпеки в пригоді стане „тривожна кнопка” - за сигналом на допомогу негайно прибуде наряд ДСО. Нова послуга також знадобиться не лише для тих громадян, хто переживає за дітей, безпеку своїх близьких, а й для юридичних осіб”, - підкреслив Ю.ЛУЦЕНКО .

Він переконаний, що така техніка необхідна для патрулювання, в першу чергу для працівників Державтоінспекції. Як зазначив Ю.ЛУЦЕНКО, вона дозволяє відслідковувати на екрані, чим займається екіпаж, де він знаходиться в місті, кого зупинили працівники ДАІ, як вони заповнюють протокол, як спілкуються із порушником правил дорожнього руху тощо. Фактично вона дозволяє в режимі реального часу відслідковувати пересування об’єктів, аналізувати пройдені ними напрями, швидкість пересування, час зупинки і, навіть, кількість витраченого пального.

«Дрозд» - це не лише система моніторингу, це також можливість планування маршруту, контролювання прибуття транспорту в зазначений пункт у визначений час, і головне – наявність зворотного зв’язку з оператором пункту спостереження. Останнє вкрай важливе в разі виникнення надзвичайних ситуацій – наприклад, напад на інкасаторську машину чи особу, яка перебуває під охороною. Пристрої, що знаходяться в автомобілі або в портативному вигляді у особи, дозволяють миттєво викликати на допомогу наряди міліції тривожною кнопкою чи передати відеозображення з голосовим повідомленням.

Апробацію система проходить в столиці, а згодом вона запрацює і по всій Україні. Міністр висловив сподівання, що цією системою будуть оснащені підрозділи ДАІ Києва вже до кінця цього року. При цьому, заархівована інформація зберігатиметься в комп’ютері, тому при будь-яких скаргах громадян на нетактовну поведінку працівників міліції, в тому числі вимагання хабара, це легко буде перевірити.