Корбан / Фото УНИАН

Невдовзі українській владі доведеться відповідати на незручні запитання з Європи щодо вибіркового правосуддя та політичних репресій, яскравим прикладом яких є справа одного з лідерів УКРОПу Геннадія Корбана.  

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написав народний депутат, член президії політради партії УКРОП Віталій Купрій.  

Читайте такожВ УКРОПі заявили, що репресії проти об’єднання та Корбана особисто спрямовані на знищення опозиції

Відео дня

Нардеп повідомив, що у вівторок, 26 січня, мав у Страсбурзі зустріч з директором з прав людини, спецпредставником генсека Ради Європи в Україні Крістосом Джакомопулосом, а також комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжнієксом.

«Під час зустрічі я передав заяву про масштабні порушення прав людини в політично вмотивованому кримінальному переслідуванні Геннадія Корбана, його адвокатів Оксани Томчук, Андрія Богдана, Ігоря Черезова й цілої низки активістів партії УКРОП», – наголосив політик.

За словами Віталія Купрія, це була неочікувана інформація для європейців. Керівників провідних євроінституцій здивувало, що замість задекларованих реформ судів і правоохоронних органів в Україні практикуються багатогодинні судові марафони з підозрюваними, які потребують невідкладної медичної допомоги. Недопуск адвокатів, тримання підозрюваного без медикаментів, їжі, води і сну, арешти без рішення суду, маніпуляції з територіальною підсудністю і автоматизованою системою розподілу судових справ, ухвала судити в закритому режимі, штурм правоохоронцями кімнати судового засідання з розтрощенням меблів і комп'ютерного обладнання, відсутність змагальності процесу, які мали місце у справі Корбана, – це шокує навіть досвідчених правозахисників, наголосив нардеп. «Невдовзі влада отримає незручні запитання з Європи, на які доведеться відповідати», – переконаний він.

Крім того, народний депутат повідомив, що подав до Комітету із запобігання тортурам скаргу на дії правоохоронців і суддів у справі Корбана, вказавши на системність і масштабність нелюдського поводження з затриманими, арештованими та засудженими в Україні.

Читайте такожКорбан: я не давав згоди на відставку з посади голови політради УКРОПу

А в середу, 27 січня, о 13 годині, в кімнаті 5 (2-й поверх) будівлі Ради Європи в Страсбурзі відбудеться спільна презентація нардепів Віталія Купрія та Віктора Вовка на тему «Нереформована ГПУ і політичні репресії в Україні». «Під час цього заходу я також акцентуватиму увагу на справі Корбана. Однак проблему будемо висвітлювати ширше, оскільки в результаті прокурорсько-суддівського свавілля в тюрмах і СІЗО зараз перебувають сотні інших патріотів, яким також треба простягнути руку допомоги», – наголосив політик.