Суд вирішить долю

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

Йдеться про виставку експонатів 5 українських музеїв (4 кримських і 1 київський), які виставлялися у приватному музеї Алларда Пірсона 2014 року, в тому числі під час окупації Криму Росією. Після закінчення виставки (літо 2014 року - Ред.) експонати українських музеїв Криму були опечатані й сьогодні зберігаються в підвалах голландського музею. Оплачувати зберігання експонатів буде сторона, яка програла.

Читайте такожОкупаційна влада Криму заявила, що арешт скіфського золота українським судом не має ніякого значення

Відео дня

"Позиція України була чітко артикульована під час засідання суду в жовтні цього року. Всі експонати український музеїв належать державному музейному Фонду України. Україна відповідальна за їхнє збереження. В умовах окупації забезпечити цю схоронність ми не можемо, а тому вважаємо за необхідне повернути артефакти в Україну, які після того, як Росія забереться з Криму, негайно будуть повернуті на півострів", - йдеться у повідомленні Джеппар.

"Думаю, рішення буде на користь України. Міжнародне право, як запевняють голландські адвокати України, на нашому боці", - запевняє вона.

За словами першого заступника міністра інформаційної політики України, можливі два варіанти, якщо рішення буде на користь України.

"РФ в особі кримських музеїв або буде затягувати процес, подаючи на апеляцію, або захоче уникнути чергових рішень не на свою користь (якщо справа розглядатиметься в інших судах)", - припустила Джеппар.

Нагадаємо, раніше Україна попросила Інтерпол оголосити "скіфське золото" у міжнародний розшук