Ілюстрація / REUTERS

Мілітаризація Криму призвела до його високої дотаційності й занепаду туризму. Про це заявили член Меджлісу кримськотатарського народу, редактор агентства «Кримські новини» Гаяна Юксель та експерт ГО «Майдан закордонних справ», редактор сайту Black Sea News Андрій Клименко.

Читайте такожУкраїна заборонила в'їзд європейським політикам, які відвідали окупований Крим

Зокрема, Юксель зазначила, що в медійному плані за три роки окупації Крим перетворився в закриту сіру зону, куди журналісти можуть отримати доступ лише з дозволу окупанта. «До окупації на півострові було зареєстровано 1300 ЗМІ, приблизно половина з них функціонувала. Після захоплення Криму почалося видавлювання ЗМІ – кримінальні справи, погрози, шантаж», – сказала вона.

Відео дня

Експерт також додала, що за три роки на півострові зареєстровано 460 порушень стосовно ЗМІ. Було ліквідовано сотні видань, телеканалів, радіостанцій. З тих, які існували до окупації, були змушені закритися 80%.

Своєю чергою Клименко зауважив, що попри заяви окупаційної влади про те, що санкції не вплинули на Крим, вони якраз подіяли. «У Криму немає нині жодного нормального банку, найбільший із них – у третій сотні російського рейтингу, і жоден не веде міжнародної діяльності. Немає жодних інвестицій, адже всі розуміють, що коли ти маєш справу з компанією, яка має контрагентів і субпідрядників, що працюють у Криму, ти можеш потрапити під санкції, насамперед з боку США».

Водночас він зауважив, що в результаті трьох років окупації півострова РФ отримала повний контроль над регіоном Чорного моря. «На сьогодні ракетний потенціал Криму – це 2500 км, тобто він сягає Італії й Центральної Європи. Чорне море стало російським озером. Сьогодні весь комплекс засобів військово-морського флоту, авіації, ракетних військ, військ ППО РФ тримає повний контроль над регіоном Чорного моря. НАТО ще не знайшло відповіді, як цьому протидіяти», – зазначив Клименко.

За словами експерта, мілітаризація Криму призвела до його високої дотаційності й занепаду туризму: «Крим забезпечує збори, податки та інші платежі всіх рівнів бюджету лише на рівні 0,4%, тобто це третє місце за рівнем дотаційності після Чечні та Інгушетії. Туризм при цьому знищено, а промови окупаційної влади про 5–6 млн туристів щорічно – це треба ділити на два, а то й на три, бо туди включається весь пасажиропотік на півострів».