REUTERS

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляє, що союзники на зустрічі, в якій вперше взяли участь президенти США Дональд Трамп та Франції Еманнуель Макрон, підтвердили політичну та практичну підтримку Україні.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це він повідомив в четвер в Брюсселі по завершенню зустрічі лідерів альянсу.

Читайте такожТрамп назвав Росію джерелом загроз

Відео дня

"Було чітко сказано багатьма союзниками, і весь альянс стоїть за цим, що ми будемо продовжувати посилювати наше партнерство з Україною, надаючи практичну та політичну підтримку. Також є сильна підтримка всім зусиллям, спрямованих на те, щоб було можливим виконати Мінські домовленості, особливо, щоб міжнародні спостерігачі мали можливість виконувати свою роботу", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що Росія продовжує дестабілізувати схід України. "Ми бачимо, що Росія хоче не тільки багато інвестувати в оборону, але й використовувати збройну силу, щоб змінити кордони в Європі. З її агресивними діями проти України, нелегальною анексією Криму та продовженням підривати, дестабілізувати схід України, НАТО, звичайно, повинно реагувати", - підкреслив він.

Столтенберг стверджує, що ніхто в НАТО не думав про розміщення чотирьох батальйонів в країнах Балтії та Польщі до того, як "Росія анексувала Крим та почала дестабілізувати схід України". "Те, що робить НАТО, є оборонною, пропорційною реакцією діям Росії. У той же час ми працюємо для діалогу", - додав генсек.

Також, за його словами, союзники підтвердили підхід подвійного треку по відношенню до Росії - сильна оборона разом зі змістовним діалогом.

Читайте такожТрюдо запевнив Порошенка, що країни НАТО віддані підтримці України

"Союзники стоять разом не для того, щоб провокувати конфлікт, але запобігти йому та зберегти мир. У той же час ми відкриті для діалогу з Росією, для збільшення прозорості та зменшення ризиків", - наголосив генсек альянсу.

При цьому Столтенберг вказав на те, що НАТО є оборонним альянсом і не шукає конфронтації з Росією. "Росія - наш найбільший сусід. У той же час НАТО повинно забезпечити надійні стримання та оборону, тому що так ми запобігаємо конфлікту, запобігаємо війни - це було ключом для успіху НАТО з того часу, як ми були засновані майже 70 років тому", - зазначив він.