УНИАН

Президент Петро Порошенко заявляє про необхідність ухвалення закону щодо запровадження відповідальності за невизнання Голодомору та Голокосту. Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав сьогодні в Києві під час жалобних заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів.

Читайте такожПорошенко вшанував пам'ять жертв Голодомору: "Злочини проти людяності не мають терміну давності" (фото, відео)«Наші нащадки завжди мають пам'ятати, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор. Ба більше - геноцид, за всіма ознаками, як їх визначено в Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року», - заявив він.

«Я думаю, настав час і нам самим ухвалити закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій (Голодомору та Голокосту – УНІАН). Для чого? Щоб ті, хто житимуть після нас, дотримувалися закону України про визнання Голодомору геноцидом українського народу», - заявив він.

Відео дня

Порошенко додав, що на сьогодні 14 країн на рівні парламентів теж визнали Голодомор в Україні 1932-33 років геноцидом.

Як відомо, сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Однак, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи, втрати населення в Україні через надсмертність під час Голодомору в 1930-х роках становили 3,9 млн осіб.